Skip to main content

Nikola Samardžić: Države Zapadnog Balkana podložne malignim uticajima velikih sila, EU nema kapacitet da se suoči sa tim pretnjama

Jugoslavija 15. nov 2022.
2 min čitanja

Države Zapadnog Balkana su nedovršene i kao takve podložne malignim utcajima velikih sila poput Rusije, Turske i Kine, kazao je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić.

On je, gostujući u emisiji “Izvan okvira” televizije N1 BiH, istakao da Evropska unija nema kapaciteta da se suoči sa takvim prijetnjama. Otvoreni Balkan je, kako kaže, novi problem u regionu koji su otvorili Vučić i Rama da bi osnažili svoj ucjenjivački kapacitet. Ulazak Hrvatske, Rumunije i Bugarske u Šengen mogao bi, smatra, ubrzati evropske integracije zemalja regiona.

Proces dezintegracije Jugoslavije nije okončan zahvaljujući političkim elitama, kaže Samardžić, te podsjeća da je upravo to dovelo do upliva raznih malignih uticaja na prostor Zapadnog Balkana.

„I dalje smo u nedovršenom stanju i iz toga proističe naša podložnost uticajima takvih sila koje razaraju naše institucije, razaraju ono malo demokratskog kapaciteta i svu moguću zamislivu sumu naših odnosa, ne samo nacionalnih, nego i ličnih, porodičnih, kulturnih, kako god hoćete“, ističe Samardžić.

Na Balkanu, kako kaže, vlada politički kastni sistem, a proces desekularizacije društava dodatno umanjuje perspektivu za punopravno članstvo u EU.

„Mislim na desekularizaciju kao odustajanje od koncepta jednakosti ljudi, od koncepta građanskog društva i konačno, ponovo, od koncepta evropskih integracija jer ne možete ući kao islamska ili pravoslavna republika u bilo kom smislu u EU čiji su koreni racionalni, prosvetiteljski i sekularni“, pojašnjava Samardžić.

Uprkos rješenjima koja se nude iz Brisela, Vašingtona, Pariza i Berlina, napominje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvara nove probleme, a jedan od njih je i Otvoreni Balkan.

„Uveren sam da su oni na svojim sastancima razgovarali i o promeni granica, o nekoj vrsti razmene teritorija Srbije i severnog Kosova i dominaciji u Crnoj Gori. Možda se i Albaniji obeća neki deo crnogorske teritorije. Ali ponavljam, uveren sam da je Otvoreni Balkan jedan problem u nizu ili još jedan problem koji je otvoren kako nikad ne bi bio zatvoren i kako bi i dalje i Vučić i Rama mogli da ucenjuju EU i SAD“, smatra Samardžić.

Ističe da odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović ima značajnu ulogu u kreiranju opšteg nereda u regionu. Rješenje vidi u ulasku Hrvatske, Rumunije i Bugarske u Šengen čime bi spoljne granice ostalih zemalja Zapadnog Balkana u stvari postale granice EU.

Na taj način bi, kako pojašnjava, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo, ostali neka vrsta izolovane teritorije što je nelogično, nepraktično, i nije u ekonomskom i kulturnom interesu tih zemalja. Nada se da će Brisel konačno shvatiti da to nije ni u interesu EU.

(N1 Sarajevo, foto: lična arhiva)