Skip to main content

Nikezić (SSP): Vučić zadužio zemlju za novih milijardu evra da bi građanima dao 60

Info 25. феб 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za privredu i finansije Dušan Nikezić ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novim zaduženjem od milijardu evra pokazao odakle će građanima doći najavljena pomoć od 60 evra.

Nikezić je reagovao na jučerašnju prodaju dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu milijardu evra, i u pisanoj izjavi naveo da je jasno da ta pomoć nije nikakav poklon, nego samo dodatni dug za buduće generacije.

„Zbog tako neodgovornog upravljanja finansijama javni dug će preći 50 milijardi evra, a Vučić će već ove godine ući u istoriju kao predsednik koji je zadužio Srbiju više nego svi njegovi prethodnici zajedno“, naveo je Nikezić, saopštila je SSP.

On je ukazao da se Slovenija zadužuje po negativnoj kamatnoj stopi od -0,096 odsto, a da je predsednik Srbije sa kamatom od 1,92 odsto zadužio sve ljude u Srbiji.

„Time je još jednom potvrdio da smo jedna od najgorih evropskih ekonomija“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, od novog zaduženja će i vlasniku Kurira Igoru Žeželju biti isplaćeno 60 miliona evra da „nauči“ Ministarstvo finansija kako se obračunavaju zarade u javnom sektoru.

To je, kazao je Nikezić, samo jedan od hiljadu primera kako se iz javnog sektora izvlače pare za ljude bliske vlasti.

„Ceo Vučićev ekonomski sistem počiva samo na zaduživanju: od kineskih i turskih kredita za građevinske projekte, preko evroobveznica za isplatu plata i penzija, zajmova Abu Dabija za pokrivanje rupe u budžetu, kineskog kredita za nabavku medicinske opreme, pa do milijardi evra novog duga javnih preduzeća kojim se finansiraju partijski projekti“, naveo je Nikezić.

(Beta)