Skip to main content

Nikezić (SSP): Elektoprivreda Srbije danas pred potpunim kolapsom

Info 13. дец 2021.
2 min čitanja

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da u termoelektrani „Nikola Tesla A“ radi jedan blok od ukupno šest, a da u TENT-u B jedan blok od ukupno dva.

Nikezić je u pisanoj izjavi naveo da „niko ne zna koliko će izdržati“, dodajući da mazuta nemaju a da je ugalj „nikad lošijeg kvaliteta“.

„U sred enegetske krize, niste obavili remonte na vreme i niste obezbedili dovoljne količine kvalitetnog uglja, čime ste ugrozili snabdevanje strujom za građane i privredu, u trenutku kada je Srbija zavejana snegom. Zbog vašeg neodgovornog rukovođenja, EPS je prvo mesecima pozajmljivao struju od Republike Srpske, a danas je prinuđen da uvozi preko 500 MW dnevno, što znači da svakog dana plaćamo skoro pet miliona evra za struju, koju smo morali da izvozimo“, kazao je.

On je dodao da nakon 10 godina nestručnog rada i nemilosrdnog izvlačenja para za partijske firme, EPS od najvećeg investitora u zemlji i motora ekonomskog razvoja – danas postao jedan od najvećih problema.

DS: Prvi sneg doveo skoro do kolapsa elektroenergetskog sistema

Prvi sneg nešto viši od desetak centimetara pri temperaturama nekoliko stepeni ispod nule, doveo je skoro do kolapsa elektroenergetskog sistema Srbije, ocenila je danas Demokratska stranka (DS).

„Obrenovac je ostao bez grejanja, a mnoga mesta po Srbiji imala su višesatne prekide u napajanju električnom energijom„, navodi se u saopštenju Resornog odbora DS za energetiku i rudarstvo.

Iz DS su ocenili da je višegodišnje potiskivanje stručnih i kompetentnih kadrova, kako je navedeno, „kadrovima sa kupljenim diplomama došlo na naplatu“.

„Nema mazuta, na skladištima sa nalazi mokar ugalj sa visokim procentom nečistoća, koji nije moguće koristiti pod ovim uslovima. Opremom se upravlja stihijski, bez dovoljno inženjerskog znanja i prakse. Prisutan je i ‘beli štrajk’ stručnih i onih koji neće da slede doskorašnjeg vlasnika pečenjare“, piše u saopštenju.

(Beta)