Skip to main content

Nije filozofski ćutati – tribina o pravosuđu

Građani 27. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Povod za tribinu jeste oduzimanje predmeta otkrivene korupcije u EPS-u zamenicama javnog tužioca Bojani Savović i Jasmini Paunović"

U amfiteatru Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu, u četvrtak 30. marta, sa početkom u 18:30 časova, biće održana tribina pod nazivom „Smisao i značaj Tužilaštva za pravosuđe i pravosuđa za državbu i društvo“.

Učesnici su tužilac Predrag Milovanović; advokat, bivši sudija i bivši ministar unutrašnjih poslova Božo Prelević; bivši policajac Vladimir Savić; istraživački novinar Stevan Dojčinović; a moderator je prof. dr Jovo Bakić.

Kako se navodi u pozivu na fejsbuk stranici fakulteta, povod za tribinu jeste oduzimanje predmeta otkrivene korupcije u EPS-u zamenicama javnog tužioca Bojani Savović i Jasmini Paunović, godinu dana nakon bavljenja njime i samo dan nakon hapšenja optuženih za korupciju.

„Cilj tribine je da se sagleda uloga tužilaštva u pravosuđu i uloga pravosuđa, kao grane podeljene vlasti, u pravno-političkom sistemu, te njihov značaj za zaštitu prava i interesa građanki i građana“, stoji u najavi.

Doaje se da će biti reči o razlici između na vladavini prava zasnovanoj pravnoj državi i partijske države, te raspravljati o tome kakva je država potrebna svim građankama i građanima. Takođe, biće postavljeno pitanje da li je organizovani kriminal oteo Republiku Srbiju od njenih građanki i građana.

(Autonomija, foto: FB Filozofski fakultet)