Skip to main content

Nevladine organizacije u ponedeljak u Beogradu obeležavaju godišnjicu genocida u Srebrenici nizom događaja

Građani 09. jul 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i REKOM mreža pomirenja u ponedeljak će u Beogradu nizom događaja godišnjicu genocida u Srebrenici, saopštile su danas te nevladine organizacije.

U 11 sati, u Endžio habu, biće održana debata “Priznanje genocida i zvanično obeležavanje 11. jula kao zalog mira”, na kojoj će govoriti Nataša Kandić, Sead Spahović, Sofija Todorović, Slobodan Ružić, Isidora Stakić i Zoran Vuletić.

19.30 sati, ispred zgrade Skupštine Srbije, biće održana prezentacija umetničkog digitalnog rada “Život je ono što sanjaju mrtvi”, čija je autorka Mia David.

To je pobedničko idejno rešenje artivističkog konkursa “Nikome se ne ponovilo” koji su prošle godine organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

U 20.00 sati, u parku ispred zgrade Predsedništva Srbije, aktivisti će zapaliti sveće i u tišini odati počast svim ubijenima u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine.

Ove godine paljenje sveća biće praćeno zahtevom da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, piše u saopštenju.

(Autonomija)