Skip to main content

Netanjahu i opozicioni lider napravili vladu jedinstva

Planeta 11. окт 2023.
2 min čitanja

Kabinet će se fokusirati samo na pitanja rata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i opozicioni lider Beni Ganc u sredu su formirali ratnu vladu jedinstva kako bi nadgledala borbu protiv Hamasa posle zapanjujućeg napada militanata na Izrael.

Za to vreme u Pojasu Gaze kojim vlada Hamas, Palestinci se muče da nađu bezbedno mesto dok se u izraelskom bombardovanju uništavaju čitave četvrti, a jedina elektrana na toj teritoriji je ostala bez goriva.

Novi ratni kabinet sastojaće se od Netanjahua, Ganca koji je ranije bio ministar odbrane i sadašnjeg ministra odbrane Joava Galanta, navodi se u saopštenju koje je objavio Ganc.

Kabinet će se fokusirati samo na pitanja rata.

Neobičan aranžman stvara određeni stepen jedinstva posle godina politike ogorčenih podela, dok se kako izgleda vojska priprema za kopnenu ofanzivu na Gazu, ocenjuje AP.

U tročlanom „ratnom kabinetu“ posmatrači će biti Gadi Ajzenkot, bivši načelnik vojske iz Gancove partije, kao i ministar za strateška pitanja Ron Dermer, navodi se u Gancovom saopštenju.

Opozicioni lider Jair Lapid nije se pridružio svom bivšem savezniku Gancu, ali se u saopštenju navodi da će za njega biti „rezervisano“ mesto u ratnom kabinetu.

„Tokom rata, nikakvi predlozi zakona ili odluke vlade koje nisu povezane s ratom, neće biti predstavljeni“, navodi se u saopštenju.

Vlada je pod intenzivnim pritiskom javnosti da ukloni Hamas, nakon što su militanti iz tog palestinskog pokreta u subotu probili granicu i ubili stotine Izraelaca u njihovim domovima, na ulicama i muzičkom festivalu.

Glavni izraelski opozicioni lider Jair Lapid pozvan je da se pridruži novom kabinetu, ali nije odmah odgovorio na ponudu.

Netanjahuovi partneri u vladi iz ekstremno desnih i ultraortodoksnih jevrejskih partija ostaju u vladi.

Ganc je poslednji put bio u Netanjahuovoj vladi 2020-2021. prema sporazumu o rotaciji koji je trebalo da vidi on preuzme vođenje vlade u drugoj polovini mandata, ali su raspisani prevremeni izbori pre nego što je trebalo da postane premijer.

Rat je već odneo najmanje 2.200 života na obe strane, a kopnena ofanziva u Gazi će verovatno dramatično povećati žrtve.

Izraelski vazdušni napadi u Gazi već su sravnili čitave gradske u maloj priobalnoj enklavi.

Militanti u Gazi drže oko 150 ljudi otetih iz Izraela — vojnika, muškaraca, žena, dece i starijih osoba. Pripadnici Hamasa su u sredu nastavili da ispaljuju rakete na Izrael, uključujući i snažan baraž na grad Aškelon na jugu Izraela.

Izrael je zaustavio unos hrane, vode, goriva i lekova u Gazu – pojas zemlje dug 40 kilometara između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora u kojem živi 2,3 miliona Palestinaca. Jedini preostali mogući ulazak, granični prelaz s Egiptom zatvoren je u utorak nakon vazdušnih udara u blizini prelaza.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)