Skip to main content

Nestala glavna urednica nezavisne bjeloruske agencije

Planeta 18. avg 2021.
< 1 min čitanja

Glavna urednica jedne od vodećih nezavisnih novinskih organizacija u Bjelorusiji nestala je nakon što je policija tokom noći pretresla njezin dom, saopćilo je u srijedu udruženje novinara te zemlje, u trenutku dok bjeloruske vlasti pokušavaju suzbiti neistomišljenike.

Online novinska agencija BelaPAN nije uspjela doći ni do Irine Levšine, ni do jednog od svojih reportera Zahara Ščerbakova, navelo je udruženje, prenosi Hina.

Bjeloruski dužnosnici sigurnosti nisu bili dostupni za komentar, a Reuters nije odmah mogao kontaktirati ni agenciju BelaPAN.

Vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medija, grupa za ljudska prava i vođa protesta protiv režima predsjednik Aleksandra Lukašenka od augusta prošle godine, kada je ponovo izabran na izborima, koje opozicija i zapadni promatrači smatraju namještenima.

Udruženje novinara objavilo je da je najmanje 30 bjeloruskih novinara u zatvoru i da policija provodi oko 50 zasebnih krivičnih istraga protiv medijskih radnika.

Sigurnosne snage pojačale su napore na suzbijanju neistomišljenika proteklih sedmica.

Policija je u julu provela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organiziranje nereda i protesta.

Početkom augusta je bjeloruska sprinterica Kristina Timanovska bila prisiljena prebjeći i zatražiti azil usred nastupa na Olimpijskim igrama zbog, kako je rekla, naredbe “odozgo” da je treneri pošalju kući iz Tokija, što je izazvalo niz novih zapadnih sankcija.

(Al Jazeera, foto: Pixabay)