Skip to main content

Neprofesionalan postupak novinarke Danasa iz Zrenjanina

Vojvodina 27. окт 2022.
< 1 min čitanja

Glavni urednik istraživačkog portala VOICE Dinko Gruhonjić reagovao je danas na tekst objavljen na portalu Danas.rs „Na ’zatvorenom’ gradilištu Linglonga radnici rade punom parom (FOTO)“. Tekst prenosimo u celosti.

Poštovane kolege,

Izražavamo duboko razočaranje tekstom cenjenog i prijateljskog lista Danas pod nazivom „Na ’zatvorenom’ gradilištu Linglonga radnici rade punom parom (FOTO)“, koji je objavljen u četvrtak, 27. oktobra, oko 14 sati, na sajtu Danasa.

U tekstu se na ironičan i ponižavajući način interpretiraju ekskluzivne informacije koje je objavio naš istraživački portal VOICE. Iako autorka teksta nije navela izvor već je pošla „tragom informacije“, potpuno je jasno da je reč o tekstu koji je objavio VOICE, u četvrtak, 27. oktobra ujutro. Informacije iz teksta su, naime, ekskluzivne, dakle ne može biti sumnje u to na koga se autorka teksta referisala.

Za razliku od vaše novinarke, naša novinarka, višestruko nagrađivana upravo za izveštavanje o dešavanjima u i oko Linglonga, bila je unutar fabričkog kruga i o tome izvestila javnost. Vaša novinarka je videla da je „raširen veš“ i da su parkirani bicikli i na osnovu toga demantovala ono što VOICE, zapravo, nije ni napisao: da je gradilište Linglonga zatvoreno.

Činjenica radi, VOICE već u naslovu svoga teksta navodi: „Prestaju radovi na izgradnji Linglonga?“ Dakle, ako se već nije moglo odmaći dalje u tekstu, već u naslovu je jasno da postoji upitnik. Nigde u tekstu se ne navodi decidirana tvrdnja da će gradilište biti zatvoreno.

Ne znamo niti želimo da spekulišemo koji su motivi bili da se VOICE pokuša dezavuisati. U najmanju ruku, to je nekolegijalno i u neskladu je sa profesionalnim normama.

Molimo vas da objavite naše reagovanje.

Srdačan pozdrav,

Dinko Gruhonjić, glavni urednik VOICE-a

(Danas, Foto: Ivana Gordić)