Skip to main content

Nenad Čanak prijavio brojne pretnje policiji, bio zadržan i na granici

Vojvodina 09. јун 2024.
2 min čitanja

“Treba biti oprezan, ali ne treba biti uplašen jer sada je vreme da se razjasnimo oko toga gde su nas politike krvi i tla dovele"

Član opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani Nenad Čanak prijavio je danas brojne pretnje smrću i šovinističke uvrede koje je dobio putem telefona i poruka, a ispričao je da ga je nedavno policija Srbije, bez obrazloženja, zajedno sa sinom, zadržala na granici Srbije i Hrvatske.

Čanak je za Autonomiju rekao da su mu od jutros počele stizati brojne pretnje putem poziva na njegov mobilni telefon, ali i putem SMS poruka, poruka preko Vajbera, Votsapa, Telegrama i ocenio da je neko verovatno objavio javno njegov broj telefona na društvenim mrežama.

Sličnu situaciju imali su nedavno i novinari Ana Lalić i Dinko Gruhonjić, kao i studenti koji su podržali Gruhonjića, koji predaje novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Čanak je naveo da je nedavno, zajedno sa sinom, bio zadržan na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Batrovci, kada je putovao u Sloveniju, a zadržavanje od sat i po se ponovilo i prilikom njihovog povratka u Srbiju.

“Posle dugog čekanja, kada mi je vratio pasoš, odgovor policajca je bio: ‘Što se mene tiče, ne postoji problem, ali vi ćete razumeti’”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, to je “potpuno logičan” razvoj događaja posle “oduševljenja” Sergeja Lavrova, Putinovog ministra spoljnih poslova, “srpskosrbovanjem” na jučerašnjem “Svesrpskom saboru” u Beogradu.

“Iza toga stoji (potpredsednik Vlade Srbije) Aleksandar Vulin, pošto je on dovoljno poslušnik kremaljskih nacista, u potpunosti oslobođen razuma”, kazao je Čanak.

On je ocenio da su na meti pretnji i uvreda uvek isti ljudi, odnosno svi oni koji se “usuđuju da misle”.

“Treba biti oprezan, ali ne treba biti uplašen jer sada je vreme da se razjasnimo oko toga gde su politike krvi i tla u regionu dovele čitav ovaj prostor”, ocenio je Čanak.

Dodao je da građani Srbije žive u zemlji u kojoj je nemoguće da režim prizna pobedu opozicije “ni u jednom mestu ni na lokalnim izborima”, osim tamo gde su manjinske zajednice, koje su takođe pod kontrolom režima, pobedile.

“Činjenica da je postalo nemoguće dobiti lokalne izbore govori nam da će čitav režim vrlo ubrzo uleteti u imploziju kakvu smo gledali u Miloševićevom slučaju. Samo što će biti gore po građane Srbije i čitavog regiona”, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, “onog momenta kada ponestane, a ponestaje, novca i straha, tog momenta najvitalniji delovi sistema će početi da se brane, a najvitalniji su kriminalci u službi režima”.

“Ne isključujem mogućnost vrlo ozbiljnog akcionog jedinstva raznih kriminalnih grupa koje će pod izgovorima međuetničkih sukoba pokušati da naprave vanrednu situaciju u kojoj će se najbolje snalaziti. Dokaz za to je da Milan Radoičić još uvek nije izručen kosovskim vlastima, iako bi to po svim sporazumima koje je Srbija potpisala moralo da bude učinjeno”, naveo je Čanak.

Dodao je da je “glavni motivator” takvog scenarija “Kremlj, kome odgovara novo ratno žarište za odvraćanje pažnje od debakla u Ukrajini”.

“Demonstracije u Budimpešti ljuljaju Orbanovu svevlast i jedino je ovakav razvoj događaja na Zapadnom Balkanu povoljan za Putina i njegovu kriminalnu organizaciju”, ocenio je Čanak.

Nenad Čanak bio je predsednik LSV od 1990. do 2022. godine.

(Autonomija)