Skip to main content

Nemet: Mađarska podržava autonomiju vojvođanskih Mađara

Info 05. апр 2008.
2 min čitanja

Žolt NemetPredsednik spoljopolitičkog odbora mađarskog parlamenta Žolt Nemet podržao je koncepciju manjinske autonomije koju predlaže Mađarska koalicija.
Nemet je u razgovoru sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom rekao da je taj koncept autonomije „u skladu sa evropskim normama i sa potrebama vojvođanskih Mađara“, prenosi informativni sajt „Vojvodina danas“ (www.vajdasagma.info).
Dodao je da taj koncept ima i podršku mađarske države i mađarskih političkih snaga.
Kako se navodi u internet izdanju dnevnika na mađarskom „Mađar so“ (Magyar Szo), lideri Mađarske koalicije predstaviće 22. aprila svoju koncepciju manjinske autonomije pred Odborom za spoljnu politiku mađarskog parlamenta. Mađarsku koaliciju čine SVM, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.
Lideri ove koalicije: Ištvan Pastor, Andraš Agošton i Šandor Pal predstavili su 27. marta u Novom Sadu koncept manjinske autonomije, za koji su kazali da predstavlja „minimalni zajednički imenitelj stranaka koje zajedno nastupaju na predstojećim izborima“.
Kako je objašnjeno, tim konceptom predlaže se personalna i politička autonomija vojvođanskih Mađara, autonomija Vojvodine, funkcionisanje mađarskog nacionalnog saveta, regionalne i lokalne samouprave. Predstavnici Mađarske koalicije predstavili su u četvrtak ovaj koncept autonomije i u Budimpešti.
Kako su preneli mediji, oni su predstavili ideju o zamišljenoj Mađarskoj autonomnoj oblasti, sa Suboticom kao centrom, koja bi okupljala više opština sa mađarskim stanovništvom.
Kako je objašnjeno, ideja je da postoji samouprava u svim naseljima sa mađarskim življem. Predstavnici Mađarske koalicije kazali su da su i srpski politički eksperti svoj predlog autonomije za kosovske Srbe izradili upravo na osnovu nacrta vojvođanskih mađarskih političara.
Ištvan Pastor odbacio je juče optužbe da Mađarska koalicija kroz svoj program o autonomiji ove manjine zapravo ima separatističke ambicije.
„Mi niti smo bili ikada nosioci seperatističkih ideja niti smo danas nosioci tih ideja“, rekao je Pastor. Dodao je da ga ti napadi ne iznenađuju i ocenio da se radi o „uslovnom refleksu“.
„Danas u Srbiji, na žalost, kada neko spomene pitanje autonomije, bez obzira o kakvoj se autonomiji radi, ima jedan deo političke scene koji to odmah doživljava kao nameru separatizma i otcepljenja“, kazao je Pastor.