Skip to main content

Kostreš: Ovakav ugovor neće zaživeti ili ćemo ga oboriti!

Info 04. апр 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgPredsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš danas će ponovo zatražiti da mu se dostavi kompletan ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš–Požega sa svim aneksima, koji je tražio u više navrata, ali ga nikad nije dobio u celini. On je za naš list najavio da će pored toga zatražiti takođe da mu se dostavi i spisak zahteva koje je uputila Dojče banka.
Dnevni list „Blic“ objavio je u jučerašnjem izdanju da je Dojče banka, kao finansijer projekta, od vlade tražila da visinu putarine utvrđuje isključivo koncesionar te da se koncesionaru putarina obračunava po fiksnom kursu kako ne bi trpeo štete zbog osciliranja dinara prema evru. List piše i da banka zahteva da vlada pruži pravičnu nadoknadu koncesionaru ako bude trpeo gubitke zbog malog prometa, kao i da koncesionar prvo izmiruje obaveze prema kreditorima, pa tek onda prema državi Srbiji, ali i da ne snosi rizik raskida ugovora usled kršenja rokova ako za to nije odgovoran.
Državni sekretar za infrastrukturu i zastupnik Vlade Srbije u koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš–Požega Mihajlo Marković izjavio je juče za GL da Dojče banka nije zahtevala izmene ugovora o koncesiji, nego je vladi uputila deset tema o kojima treba razgovarati. Kako je naveo, vlada je dužna da se odazove pozivu banke i da „pruži odgovarajuća pojašnjenja“.
– Reč je o deset tačaka o kojima nas je banka obavestila još 18. ili 19. februara. To su standardne teme u finansiranju ovakvih projekata, o kojima banka nije našla dovoljno objašnjenja u ugovornoj dokumentaciji jer nije prisustvovala potpisivanju ugovora – rekao nam je on, dodajući da banka „samo želi da ublaži rizike koje je koncesionar preuzeo na sebe“.
– Dakle, trenutno Srbija ima u rukama ugovor koji predviđa da nijedan rizik koncesije ne pada na rizik države, nego na teret koncesionara – kaže Marković. Na pitanje da li to znači da banka predlaže ono što bi bilo u njenom interesu, a da je na državi Srbiji da proceni šta je od svega toga u interesu naše države, Marković je odgovorio:
– Tačno. Zastupnik, tim koji predvodim, zajedno će s predstavnicima državnih institucija razmotriti te predloge. Rezultat tih razgovora biće iznet pred vladu i ona će odlučiti da li će zastupnik predložiti bilo kakve izmene u ugovoru i kakve će one biti!
Bojan Kostreš je juče za naš list ocenio da zahtev Dojče banke samo potvrđuje koliko je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš–Požega štetan za Vojvodinu i Srbiju, jer ni ona nije želela da ga finansira po ugovorenim uslovima.
– Mislim da ovaj ugovor neće zaživeti i garantujem da ćemo, ako ovi uslovi budu prihvaćeni, koncesiju oboriti jer su oni neprihvatiljivi – kaže Kostreš. S njim se slaže i poznati domaći ekonomista koji je želeo da ostane anoniman. On nam je sinoć takođe rekao da je ugovor loš i da, sudeći prema zahtevima Dojče banke, koncesionar ne snosi nikakvu odgovornost.
– On može da otvori nov put, da naplaćuje velike putarine da bi svi s tog puta pobegli i da onda od države traže da nadoknadi gubitak. Apsolutno je besmisleno to što oni traže – zaključio je on.

(Građanski list)