Skip to main content

Nemački hemičar: To što radite Dunavu je zločin, plivao sam u fekalijama

Građani 04. jun 2022.
< 1 min čitanja

Nemački hemičar i profesionalni plivač Andreas Fat, koji je plivao Dunavom kako bi skrenuo pažnju ljudima na zagadjenje, rekao je da je u Beogradu bio prinudjen da izadje iz vode i taj deo reke predje na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

“Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beogradjane reke isto što i deponija”, rekao je Fat, za list Nova.

On je naveo da je to “jedan od najgorih i najtužnijih prizora koje je doživeo tokom ovog projekta”, u kojem je preplivao već 2.000 kilometara, a sada je u Rumuniji.

“Nisam smeo da plivam u toj vodi, jer nisam želeo da završim u bolnici. Plan je bio da iz Srbije izadjem živ i zdrav, da se ne zarazim, jer hoću da završim projekat do kraja”, rekao je Fat.

(Beta, Foto: Dinko Gruhonjić)