Skip to main content

Nemačka nacionalizovala filijalu Gasproma

Planeta 14. nov 2022.
2 min čitanja

Nemačka je nacionalizovala nekadašnju Gazpromovu filijalu, Gasprom Germaniju. Cilj poteza je da spreči nelikvidnost preduzeća, sada pod akronimom SEFE, i nestabilnost u snabdevanju gasom. SEFE je već mesecima pod nemačkom prinudnom upravom.

Nemačka je nacionalizovala gasnu kompaniju Sikjuring enerdži for Jurop (Securing Energy for Europe – Sefe), zbog bojazni da nekadašnja filijala ruskog Gasproma inače može da bankrotira i poremeti snabdevanje.

Kompanija Sefe, nemačka filijala Gasproma koja se ranije zvala Gasprom Germanija, važna je za stabilno snabdevanje energentima i već je mesecima pod prinudnom upravom savezne agencije za mrežne sisteme.

Vlada je Sefe stavila pod upravu zbog “netransparetne prodaje” jednom ruskom preduzeću, a zatim i pokušaja tog preduzeća da kompaniju ugasi. Sada je berlinska vlada preuzela punu kontrolu nad Sefe.

Ministarstvo privrede je potez vlade obrazložilo potrebom da spreči insolventnost Sefe i probleme u snabdevanju. “Promena vlasnistva je izvedena i kompanija je stabilizovana za zaštitu operativnog poslovanja“, saopštilo je ministarstvo.

Odgovarajuća vladina uredba izašla je u ponedeljak u službenom listu, a temelji se na zakonu o energetskoj bezbednosti.

Potezom vlade, Sefe je izgubio karakter deoničarskog društva. Ministarstvo je navelo da će bivši vlasnici dobiti kompenzaciju, ali da je proces obeštećenja još u toku.

Vlada će dokapitalizovati Sefe i uvrstiti ga u holding u punom vlasništvu države. Holding će upumpati ukupno 225,6 miliona evra, uz odobrenje Evropske komisije od srede.

Kompanija Sefe je još proletos stabilizovana kreditom od 11,8 milijardi evra nemačke banke za obnovu KfW, a dug će sada narasti na 13,8 milijardi.

Deo tog zaduživanja će ići na rasterećenje potrošača gasa od poskupljenja, najavilo je ministarstvo, a sve će finansirati specijalni vanbudžetski fond sa 200 milijardi evra za amortizaciuju efekata poskupljenja po stanovništvo i privredu.

U vlasništvu Gasprom Germanije bilo je nekoliko firmi od velikog značaja za nemačku gasnu privredu. Jedna od važnijih je grupacija Vingas (Wingas), sa udelom od oko 20 odsto u nemačkom tržištu i klijentima poput gradskih toplana.

Sefe je od proletos, posebno zbog poteza Rusije i njenih sankcija protiv te firme i gotovo svih njenih filijala, upala u finansijske probleme.

Otežavajuća okolnost je bilo i to što su poslovni partneri i banke, zbog nejasnih vlasničkih odnosa, prekidali poslovne odnose sa Sefe ili nisu želeli da ugovaraju nove.

(dpa)