Skip to main content

Nemačka ministarka pozvala Srbiju da usaglasi spoljnu i viznu politiku sa EU

Info 24. okt 2022.
< 1 min čitanja

Ministarka za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Ana Lirman (Anna Lührmann) pozvala je Srbiju da svoju spoljnu politiku i vizni režim usaglasi sa Evropskom unijom.

Lirman se 24. oktobra u Beogradu srela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako se navodi u saopštenju iz Vučićevog kabineta, razgovarala o dijalogu Srbije i Kosova, evropskim integracijama, energetskoj krizi i klimatskim promenama.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU, uprkos pozivima zvaničnika zapada odbija da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, nakon kritika iz EU, Srbija je 20. oktobra, prema navodima Euronews, ukinula bezvizni režim za građane Tunisa i Burundija, dve zemlje iz kojih je poslednjih meseci veliki broj migranata ilegalno stizao na balkansku rutu.

Predsednik Srbije Vučić je na sastanku sa nemačkom zvaničnicom istakao da je Srbija posvećena dijalogu kao načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja, kako je poručio – ne ugrožavajući svoje državne i nacionalne interese.

Govoreći o energetskoj i klimatskoj krizi, predsednik Vučić je rekao da će Srbija ubuduće više ulagati u obnovljive izvore energije, po uzoru na brojne nemačke kompanije u Srbiji, koje su mnogo uložile u solarne panele, a u cilju uštede i proizvodnje električne energije za svoje potrebe.

Poseta nemačke ministarke dolazi nakon što se u javnosti pre oko mesec dana pojavila informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje.

Kosovo i Srbija od 2012. godine vode politički dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije (EU). Cilj je postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što se još nije desilo. Dijalog je u nekoliko navrata bio i prekidan.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje. ​

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)