Skip to main content

Nemačka analitičarka: Proruski narativ na Zapadnom Balkanu je veliki bezbednosni problem

Jugoslavija 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Javna komunikacija sve je drastičnije antizapadna, a Rusija se prikazuje kao najvažniji saveznik"

Analitičarka za zapadni Balkan Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) Frauke Zebas (Frauke Seebass) izjavila je da proruski narativ u mnogim delovima regiona Zapadni Balkan, a posebno u onim koji su pod uticajem Beograda, i dalje predstavlja veliki bezbednosni problem.

„S obzirom na novonastalu geopolitičku situaciju, zabrinjava bliskost Rusiji, te sve otvorenije nepoštovanje osnovnih demokratskih vrednosti. Javna komunikacija sve je drastičnije antizapadna, a Rusija se prikazuje kao najvažniji saveznik. Izgledi za pridruživanje EU izgubili su verodostojnost, a time i efikasnost tokom godina, što dodatno ograničava uticaj zapadnih aktera“, rekla je Zabas za Dojče vele.

Iako se čini da EU i SAD ulažu napore da se na Zapadnom Balkanu ne otvore nova žarišta, stručnjaci poput Zebas ipak ne vide direktnu opasnost ratnih sukoba na Balkanu, navodi taj medij.

„S obzirom na rastuće napetosti, često se izvlači poređenje sa devedesetim godinama pre početka ratova. Međutim, bezbednosna situacija je drugačija: tri zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice EU sada su članice NATO, a međunarodne vojne misije čine rat malo verovatnim“, kazala je ona.

(Beta/Autonomija, foto: Pixabay)