Skip to main content

Nema strpljenja u EU: Srbija mora da uvede sankcije Rusiji

Info 15. maj 2022.
< 1 min čitanja

Dve neugodne poruke dočekale su u sredu uveče u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na večeri koju je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel priredio za lidere šest država zapadnog Balkana. Prva je bila jasna poruka da EU očekuje od svih država regiona da podrže sankcije protiv Rusije koje je uvela EU jer je to, kako kažu, „glavni element evropskog puta“.

Druga je bila najava ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale-Švarc da će ta država predati formalni zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Te dve teme, kako je priznao i sam Vučić nakon sastanka, tako su teške za Srbiju da je on sazvao i sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Srbija je do sada nekako uspevala da odoli pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji, kao što su to učinile sve druge države.

Iako su neki predstavnici institucija EU pokušavali da relativizuju stavove Srbije i da pokažu razumevanje, mnoge države članice ogorčene su zbog stavova Beograda i jasno traže da se Srbija napokon odluči na kojoj strani želi da bude jer više nije moguće biti i na jednoj i na drugoj.

Takva će poruka, najavile su diplomate EU u Briselu, biti poslata i u ponedeljak, kada se u Briselu sastaju ministri spoljnih poslova Evropske unije, koji će potom imati i „razmenu mišljenja“ s kolegama sa Zapadnog Balkana, piše Jutarnji list.

(N1, Jutarnji list)