Skip to main content

Nedeljnik ‘Hrvatska riječ’: Dve decenije ispričane knjigom intervjua

Info 13. mar 2023.
2 min čitanja

"Podsećanje gde smo zastali i zaostali"

Nedeljnik „Hrvatska riječ“ objavio je povodom obeležavanja 20 godina od prvog broja knjigu „Fragmenti – Izbor iz intervjjua 2003-2022. godine“, koja je predstavljena danas na Sajmu knjiga u Novom Sadu.  

Prema rečima glavne i odgovorne urednice nedeljnika Zlate Vasiljević, u knjizi je objavljeno 59 intervjua koji daju pogled na proteklih 20 godina u životu hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini, ali i na društvo u celini.

„Od osnivanja do sad štampano je više od hiljadu brojeva ‘Hrvatske riječi’ i isto toliko intervjua sa ličnostima iz razičitih društevnih oblasti. Odlučili smo se za knjigu intervjua jer je to najzahtevniji novarski format, ali i zato što time pokazujemo da ovaj nedeljnik nije ostao zatvoren unutar hrvatske nacionalne zajednice, već da je uvek bio otvoren za šire teme”, istakla je Zlata Vasiljević.

Ona je navela da su sagovornici “Hrvatske riječi” govorili o ključnim politički temama u Srbiji i Hrvatskoj tokom dve decenije, dodavši da je u knjizi objavljen i prvi intervju iz prvog broja sa tadašnjim prededsednikom Skupštine Vojvodine Nenadom Čankom, u sazivu u kojem je i osnovan ovaj nedeljnik.

“Naši sagovornci bili su i Milorad Pupovac, Tonči Staničić, Ivo Visković, Tomislav Žigmanov… I mnogi drugi. Govorili su o saradnji između Hrvatske i Srbije, položaju hrvatske zajednice, unapređenju manjinskih prava, evrointegracijama… I ti intervjui i danas su aktuelni jer su mnoge od tih tema i dalje otvorene”, ukazala je glavna urednica “Hrvatske riječi”.

Urednica knjige Jasminka Dulić kazala je da bi “Hrvtaska riječ” morala imati više publicističkih izdanja, te da je ova knjiga i u tom pogledu značajna.

“U izboru intervjua sagovornici su različite ličnosti koje su obeležile poslednjih 20 godina. Po naslovima bi se moglo zaključit i da su rađeni nedavno, što govori da imaju trajnu vrednost, ali i da podsećaju gde smo zastali i zaostali kad je u pitanju položaj hrvatske nacionalne manjine”, ocenila je ona.

“Ova knjiga je nama novinarima i neka vrsta priznanja”, ocenila je ona.

Zlata Vasiljević dodala je da je i ovaj nedeljnik pred puno izazova zbog sve težeg funkcionisanja štampanih medija, koji su uz to još i manjinski.

Najavila je unapređenje promocije nedeljnika i tema koje obrađuje na društvenim mrežama.

“Ovom knjgom smo hteli pokazati i da mi rušimo predrasude da novinari manjinskih redakcija  prate samo kulturne manifestacije iz svojih nacionalnih zajednica, jer se naš nedeljnik bavi mnogim temama iz šireg društvenog konteksta”, poručila je Vasiljević.

(Autonomija)