Skip to main content

Nedeljkov (CRTA): Prepustili smo političarima proces donošenja odluka bez ikakve kontrole

Info 15. sep 2022.
< 1 min čitanja

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov ocenio je danas da gradjani u Srbiji nikada nisu živeli u razvijenoj demokratiji i da kao mlado društvo i mlada demokratija imaju ispred sebe “čitav niz lekcija koje nisu položili”.

“Na kraju, sve zavisi od nas samih u kakvom ćemo društvu živeti. Mi smo kao duštvo na neki način prepustili političarima celokupan proces donošenja odluka bez bilo kave kontrole, uticaja ili spremnosti da kontrolišemo kako rade”, kazao je Nedeljkov za Njuzmaks adrija, a preneo portal Nova.rs.

On je, povodom Medjunarodnog dana demokratije, koji se obeležava 15. septembra, ocenio da je društvo dozvolilo da se normalizuju mnoge stvari, mnoge pojave i na taj način pokazalo da je “skroz u redu da nam se gaze prava i da institucije ne rade u našem interesu”.

“Sada živimo u rastakanju nečega što smo početkom dvehiljaditih počeli da gradimo”, ocenio je Nedeljkov.

CRTA je pokrenula inicijativu protiv normalizacije urušavanja demokratije, a Nedeljkov objašnjava da “traži odgovornost za nerad institucija”.

“Tražimo odgovornost, pre svega onih koji imaju najveću odgovornost a to su nosioci vlasti, ali ne treba u tom smislu abolirati od odgovornosti sve one druge koji su dobili od građana bilo formalno bilo kroz profesije kojima se bave obavezu da rade u javnom interesu”, kazao je on.

(Beta, Foto: Beta)