Skip to main content

Nedelja AFŽ-a u Novom Sadu

Građani 06. јун 2022.
< 1 min čitanja

Žene progovaraju o svim izazovima, nepravdama, teskobama, ali i borbama i postignućima

Autonomni Festival Žena – AFŽ po treći put se održava u Novom Sadu, od 6. do12. juna. Ove godine na dve lokacije, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i na bini pored knjižare Bulevar Books.

Tokom sedam festivalskih dana AFŽ kroz različite segmente programa nastavlja da u javnom prostoru pokreće pitanja vezana za nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvenu zaštitu, položaj žena u umetnosti, nauci, preduzetništvu, najavile su organizatorke.

“Autonomni Festival Žena ističe i celoživotni ženski rad, koji je neretko, u raznim aspektima, neplaćen, obesmišljen, obezvređen. Žena ne završava svoj posao za osam sati, žena je najčešće 24/7 domaćica, radnica, umetnica, majka, novinarka, aktivistkinja, borkinja…”, ukazuje se u najavi.

Na AFŽ-u, kako se ističe, žene progovaraju o svim izazovima, nepravdama, teskobama, ali i postignućima, borbama, ženskom stvaralaštvu i uspehu.

Program AFŽ je 2022. godine okupio aktivistkinje i umetnice, te novosadske organizacije SOS Novi Sad, Centar za prevenciju samoubistva Srce, Centra za ženske studije i istraživanja, OFF Novi Sad, Femme Praxis i druge.

Centralna teme su: Aktivizam 24/7- šta znači danas i u kojim se oblicima pojavljuje, Feminističke organizacije – šta znače kolektivi, u kojim oblicima se pojavljuju i po kojim principima rade, Žurka- eksponiranje radosti kao nezaobilazne teme aktivizma i života.

“AFŽ je osnovan 2020. godine, a ideja i pobude i dalje su iste!”, poručuju organizatorke.

(Autonomija)