Skip to main content

Ne davimo Beograd osudio incident u Novom Sadu

Info 16. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Institucije da ozbiljno shvate pretnje"

Pokret Ne davimo Beograd osudio je danas incident u novosadskom lokalu „Crni ovan“ i tražio da vlasti ozbiljno shvate pretnje i reaguju pre no što dođe do najtežih izliva nasilja.

Član Pokreta Robert Kozma u pisanoj izjavi je naveo da ukoliko društvo dozvoli da ovakvi napadi prolaze nekažnjeno, to „neće više biti incidenti, već redovno stanje“.

Fašizmu apsolutno nema mesta u našem društvu. Takvi napadi su direktna posledica stvaranja ekstremnih podela u društvu za koju je odgovorna vlast, jer stvara atmosferu linča od skupštinske govornice do ulice“, kazao je Kozma.

U saopštenju se navodi da je lokal „Crni ovan“ poznat po otvorenosti, aktivističkom radu, organizovanju edukativnih seminara i dobrotvornih akcija i da je više puta bilo meta „fašističkih organizacija“.

„Zahtevamo od nadležnih da hitno procesuiraju počinioce i zabrane i spreče rad ovakvih organizacija„, navodi Ne davimo Beograd.

Sinoć su u centru Novog Sada trojica maskiranih mladića napala klub-kafe „Crni ovan“ i povredila dve osobe, uključujući i vlasnika tog kluba Bojana Šovljanskog.

On je rekao da su tri maskirana mladića nosila zastave američke konfederacije, a imala obeležja fašističke zajednice „Zentropa“ i simbol kukastog krsta.

(Beta)