Skip to main content

NDNV: Država da izađe iz medija

Građani 30. sep 2011.
2 min čitanja

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić izjavio da je dobro što je usvojena Medijska strategija i dodaao kako se nada da će ona biti i sprovedena, a pre svega da će se država povući iz vlasništva nad medijima.

„Malo sam začuđen što je strategija usvojena na telefonskoj sednici Vlade, nakon gotovo godinu i po dana napornog i mučnog rada. Sad se nadam da će biti i sprovedena jer znamo da se zakoni u Srbiji i inače donose kao na filmskoj traci ali se vrlo često ne sprovode“, rekao je Gruhonjić novinarima.

On je nezadovoljan što je strategijom predviđeno formiranje šest javnih regionalnih servisa i upitao na kako će oni biti finansirani, s obzirom na to da i postojeća dva javna RTV-servisa imaju velikih problema s prikupljanjem pretplate.

„Opravdano se plašimo da su ovi regionalni servisi zapravo proizvod političkih kompromisa i da imaju veze s predstojećim izborima. Oni takođe mogu dodatno da naruše konkurentnost na tržištu i da dovedu do gašenja velikog broja lokalnih emitera, koji pokušavaju da se finansiraju na tržišnoj osnovi“, rekao je Gruhonjić.

Istakao je da je veoma važno da država konačno izađe iz vlasništva nad medijima i da se definišu pravila po kojima mediji mogu da dobiju novac iz opštinskih i iz republičkog budžeta.

Formiranje regionalnih javnih servisa prihvaćeno je, podsetimo, uprkos protivljenju medijskih udruženja, ali i primedbama Evropske komisije. U primedbama EK, naime, navodi se da je „osnivanje još šest regionalnih javnih servisa, na ionako konkurentnom tržištu, ozbiljan razlog za zabrinutost“.

„Iako potpuno razumemo lokalni interes osnivanja ovih servisa, ozbiljno smo zabrinuti da će takva tela biti finansijski neodrživa. S druge strane, mogli bi da se pronađu alternativni načini da se ispune zahtevi za informisanje od javnog interesa za određeni region“, istakli su iz EK.

SVM traži dva regionalna servisa u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara će tražiti da barem dva javna regionalna radiotelevizijska servisa budu formirana u Vojvodini, izjavio je republički poslanik te stranke Balint Pastor i predložio da oni budu u Subotici i u Zrenjaninu.

„Mislim da su autori dokumenta i Vlada pošli od pogrešne pretpostavke da Radiotelevizija Vojvodine u potpunosti zadovoljava informativne potrebe stanovništva pokrajine“, rekao je Pastor za Mađar so.

Prema njegovim rečima, ako u Srbiji može da bude formirano šest regionalnih RTV-servisa, onda ti servisi mogu biti formirani i u Vojvodini.

(agencije)