Skip to main content

NDNV: Zaustaviti politički pritisak na redakciju Hlas L’udu

Izdvajamo 18. јун 2020.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas političke stranke i aktere da odmah prestanu sa političkim pritiscima na uredništvo i redakciju slovačkog lista „Hlas L’udu“.

„Nametanje jedne političke opcije kao dominantne i gušenje pluralizma u medijima je kobno ne samo za samu redakciju i novinare već i za celu zajednicu. Nedopustivo je da slovačka zajednica ostaje uskraćena za mišljenje drugih relevantnih političkih aktera koji nisu po volji upravljačkih struktura u tom mediju“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

NDNV je pozvao i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine da zaštiti novinare u toj redakciji i da poštuje autonomiju i integritet medija ali i uredništva.

„Nedopustivo je da se u tom listu objavljuju odgovori na ranija dešavanja u Kisaču, a da novinari i redakcija ne zna ko stoji iza teksta koji zauzima čak pet strana u tom listu uključujući i naslovnu stranu“, navodi se u saopštenju.

NDNV smatra i da ukidanje rubrika koje služe za argumentovano polemisanje na teme od značaja za slovačku zajednicu „dirketno urušava ugled lista kao i same medijske kuće“.

„Upliv politike i pretvaranje lista u propagandnu mašineriju je daleko od demokratskih vrednosti ali i zakonskih propisa u Srbiji. Pozivamo i građane i građanke iz slovačke zajednice, ali i sve ostale, da podignu glas protiv urušavanja medijskih sloboda, jer bez kvalitetnog informisanja, zajednica ostaje bez bitne poluge kontrole donosioca odluka“, piše u saopštenju.

NDNV je izrazio solidarnost sa kolegama i koleginicama tog lista i pozvao ih da o urušavanju autonomije lista obaveštavaju javnost i u narednom periodu.

(Autonomija)