Skip to main content

NDNV: Zaustaviti hajku protiv novinara Pera Jovovića

Autonomija 15. okt 2021.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo pretnje smrću i hajku protiv novinara portala Nova.rs Pera Jovovića.

„Zahtevamo hitnu rekaciju nadležnih institucija, kao i tužilaštva, od kojih zahtevamo da spreče dalje napade i pretnje, kao i da procesuiraju one koji mu na taj način ugrožavaju život“, ističe se u saopštenju NDNV.

Udruženje navodi da je protiv novinara Nova.rs Pera Jovovića pokrenuta hajka nakon pisanja Informera da je na svom privatnom profilu na društvenim mrežama objavio simbole Kosova. On je nakon objave dobio veliki broj pretnji smrću, a na jednoj od montiranih fotografija koja je objavljena o njemu, nepoznati počinioci su prikazali Jovovića sa nožem u glavi.

NDNV napominje da ovo nije prvi slučaj da nacionalistička retorika, zbog nerešenih odnosa između Beograda i Prištine, ugrožava novinarsku sigurnost, dodajući da svaki put kada su ti odnosi nategnuti, novinari bivaju napadnuti.

„Nedopustivo je da se ponovo crtaju mete po novinarima i da ih targetiraju kao izdajnike zbog svojih objava na svojim privatnim profilima na društvenim mrežama. Bezbroj puta smo u daljoj i bliskoj prošlosti videli da se hajke protiv novinara završavaju fizičkim napadima i obračunom sa novinarima“, upozorava se u saopštenju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je Pera Jovovića i sve druge novinarke i novinare čija je sigurnost ugrožena da prijave slučaj nadležnim institucijama i da zatraže pomoć novinarskih udruženja.

(Autonomija)