Skip to main content

NDNV zatražio podršku međunarodnih organizacija zbog otpuštanja na RTV-u

Autonomija 31. avg 2020.
1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obratilo se danas brojnim međunarodnim novinarskim i medijskim organizacijama, te OEBSU-u, Savetu Evrope i Delegaciji Evropske unije u Srbiji zbog masovnog otpuštanja radnika u Radio-televiziji Vojvodine, ukazujući da bi ono posebno moglo ugroziti informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini.

„Do otpuštanja dolazi nakon što je rebalansom budžeta Srbije toj medijskoj kući je uskraćeno više od 200 miliona dinara, čime je ta medijska kuća ostala bez novca za angažovanje tih radnika. Dodatno je zabrinjavajuće i to da je RTV sve te radnike angažovala putem agencije za radnu snagu, što ih je od početka stavio u nezavidan položaj“, navodi se u pismu NDNV-a međunarodnim organizacijama.

Udruženje u pismu ističe da su novinarski integritet i autonomija direktno povezani sa socio-ekonomskim položajem medijskih radnika, te da se teško može očekivati kvalitetan medijski sadržaj od onih čiji angažman u svakom trenutku može da se ukine, “a upravo se to dešava sada u toj medijskoj kući“.

NDNV podseća da je to udruženje već nekoliko puta u prošlosti ukazivalo na probleme angažovanja novinara putem agencija za radnu snagu.

„U slučaju RTV posebno je poražavajuće da je ovim potezom ugroženo kvalitetno funkcionisanje redakcija na manjinskim jezicima, na šta i same redakcije ukazuju u javnim pismima upućenim građanima i građankama kao i rukovodstvu te medijske kuće“, napominje se u pismu.

Ovaj potez RTV-a, kako se dodaje, ne ugrožava samo redakcije i novinare, već i „ozbiljno utiče na ostvarivanje manjinskih prava nacionalnih i etničkih zajednica u Vojvodini i Srbiji jer direktno ugrožava osnovno pravo na informisanje na maternjem jeziku koje je zagarantovano ne samo domaćim pravnim propisima već i međunarodnim aktima“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je međunarodne organizacije da posvete pažnju ovom porblemu i da podrže napore novinara i medijskih radnika u RTV-u da se izbore za stabilno i kvalitetno funkcionisanje tih redakcija.

(Autonomija)