Skip to main content

NDNV: Zahtevamo hitnu smenu ministra Vladana Vukosavljevića

Autonomija 04. jul 2020.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da pokrene postupak za hitnu smenu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića zbog njegovog necivilizovanog istupa u komunikaciji sa medijima i uvreda koje je izneo na račun novinara.

Ministar je juče na mejl glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu u rubrici „Pitanje i odgovor“ objavljenom u petak u kojem je doslovce napisao: “Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune”.

U rubrici koju je Danas objavio, a na koju je ministar ovim rečima reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović i Mihal Ramač, Branko Vučković te politikolog Duško Radosavljević.

Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio “saučešće zbog smrti komunizma” prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, iznoseći gnusne uvrede na njegov račun.

NDNV je upozorio premijerku da bi izostanak reakcije na ovakve beskrupulozne istupe ministra Vukosavljevića bio veoma opasan po dalje funkcionisanje medijske zajednice u Srbiji, „jer bi to značilo da su zakoni u poptunosti potčinjeni hirovima pojedinaca sa vlasti“.

„Uz to nedopustivo je da ministar u čijem resoru je i negovanje javne reči na ovaj način se obraća javnosti. Građani i građanke imaju pravo na dostojanstveno i civilizovano obraćanje onih čija je funkcija plaćena novcem poreskih obveznika“, ukazuje se u saopštenju NDNV.

(Autonomija)