Skip to main content

NDNV: Ugrožena bezbednost novinara u Novom Sadu, institucije da osiguraju zaštitu

Građani 12. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Upozoravamo institucije da zbog dugogodišnjeg ćutanja na pretnje novinarima podstiču nasilje prema novinarima"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje pritiske i pretnje kojima su izloženi novinari koji su izveštavali o protestima ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, i poziva nadležne organe da novinarima obezbede sigurne uslove za rad.

Zbog izveštavanja o odlukama Centra za socijlani rad i protestima koji su usledili više novinara izloženo je brutalnim uvredama i pritiscima pojedinaca i grupa koji svoje nezadovoljstvo radom institucija demonstriraju napadima na novinare.

Jezivim uvredama i pretnjama izloženi su reporter 021 Žarko Bogosavljević i reporterka N1 Ksenija Pavkov, samo zbog toga što su profesionalno izveštavali o ovoj veoma osetljivoj temi.

Upozoravamo institucije da zbog dugogodišnjeg ćutanja na pretnje novinarima ne samo da snose odgovornost za ugrožavanje njihove bezbednosti, već i podstiču nasilje prema novinarima.

To je izuzetno opasan put za celo društvo, jer tamo gde nema bezbednsoti za novinare nije bezbedan niti jedan građanin.

Pozivamo građane da stanu u odbranu novinara i izvrše pritisak na institucije kako bi delovale u skladu sa zakonom.

Sugerišemo novinarima i novinarkama da prijavljuju sve slučajeve pretnji, a medije da od nadležnih institucija traže zaštitu svojih saradnika prilikom terenskog izveštavanja.

Zbog eklatantnog narušavanja bezbednosti nvoinara, ali i izostanka reakcije institucija, NDNV će zatražiti pomoć relevantnih međunarodnih organizacija.

(Autonomija)