Skip to main content

NDNV: Serijal dokumentaraca o pomirenju od ponedeljka na RTV-u

Izdvajamo 15. феб 2015.
2 min čitanja

Dokumentarni serijal “Živeti zajedno”, koji je posvećen procesu pomirenja i jačanju međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, počinje sutra na Radioteleviziji Vojvodine, dokumentarnim filmom “Znam šta je ofsajd”, koji je posvećen ulozi sporta u obnovi pokidanih veza među ljudima.
Producenti serijala su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje BH novinari, a projekat “Živeti zajedno” podržala je Evropska unija iz svoga fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”.
Film “Znam šta je ofsajd” govori o temi šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre, a u filmu se kao protagonisti pojavljuju i brojni sportisti iz bivše Jugoslavije, koji svedoče da veze između njih nisu bile pokidane ni tokom jugoslovenskih ratova.
Film predstavlja i uspomenu na velikane jugoslovenske košarke, Mirzu Delibašića i Krešimira Ćosića, a govori i o časnim i ljudskim postupcima Dragana Kapičića, Dejana Bodiroge, Bogdana Tanjevića, Zdravka Čečura, Vječislava Tolja…, kao i o akciji zajedničkog navijanja za susedne fudbalske reprezentacije, koju su organizovali mladi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Između ostalog, film govori i o brutalnom ubistvu nekadašnjeg jugoslovenskog rukometnog reprezentativca Gorana Čengića, tokom opsade Sarajeva, 1992. godine.
Autori su Arijana Saračević Helać i Darko Šper, a film će biti premijerno prikazan na RTV-u u ponedeljak u 23 sata, na prvom programu te televizije, koja je koproducent filmova.
U okviru serijala biće prikazana još četiri dokumentarna filma, među kojima je i film “Apostoli dobra”, u kojem autorke Željka Mihaljević i Maja Leđenac govore o sveštenicima koji su u vreme rata pomagali ljudima, bez obzira na njihovu veroispovest.
Treći film, “Heroji bitke za ranjenike”, autora Aleksandra Reljića, za tematiku ima ratno Goražde i veliku humanost na delu, dok je četvrti dokumentarni film “Komšije” posvećen je dobrim ljudima u vremenu zla sa područja Prijedora, a autori su Mirha Dedić i Marko Rogićević.
Serijal će biti zatvoren dokumentarnim filmom “Nisu ćutali”, koji govori o antiratnom pokretu u Vojvodini početkom devedesetih godina prošlog veka. Autori tog filma su Branislava Opranović, Darko Šper, Maja Leđenac i Norbert Šinković.
U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme.
Kako je najavljeno, u narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.
(Autonomija)