Skip to main content

NDNV: Sejdinoviću i Gruhonjiću upućene jezive pretnje smrću

Građani 16. sep 2016.
3 min čitanja

Predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku NDNV-a Dinku Gruhonjiću, kao i njihovim porodicama, upućene su otvorene i jezive pretnje smrću, saopšteno je danas iz NDNV.

U saopštenju tog medijskog udruženja se objašnjava da su pretnje upućene anonimnim pismom, koje je pristiglo na adresu NDNV-a i naslovljeno je na predsednika Nedima Sejdinovića.

Kako se vidi u pismu, koje je NDNV prosledilo medijima, Sejdinoviću i Gruhonjiću se, između ostalog, poručuje da će uskoro „plivati Dunavom“, a da su i oni i njihove porodice praćeni i da će biti „živi odrani“. Pismo je potpisalo Udruženje Mađara, Rusina, Slovaka i Srba“, a kako se vidi na pečatu na koverti, poslato je iz neke od pošta u Beogradu.

Pretece pismo slikaNDNV je pretnje smrću prijavio policiji, a o slučaju je obavešteno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu. Iz NDNV su poručili da očekuju da anonimni autor pod hitno bude otkriven i adekvatno kažnjen.

„Ovo pismo je, međutim, samo vrhunac serije pretnji smrću i nasiljem koje su proteklih dana, putem društvenih mreža, pristizale rukovodstvu NDNV-a, pre svega predsedniku udruženja. O ovome je obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se međutim do danas nije oglasilo“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je NDNV o pretnjama, pored kolega iz medija, obavestio i relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije.

AOM: Ako se ne otkriju počinioci otvara se pitanje bezbednosti svih građana

Asocijacija onlajn medija (AOM) pružila je danas podršku svojim kolegama iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine i pozvala policiju i tužilaštvo da učine sve da ih zaštite i otkriju ko im je pretio.

„Ovo pismo je samo poslednje u nizu serije pretnji smrću i nasiljem koje su proteklih dana putem društvenih mreža pristizale rukovodstvu NDNV-a, pre svega predsedniku udruženja. O ovome je obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se do danas nije oglasilo“, piše u saopštenju AOM-a.

U njemu se ocenjuje i da, ukoliko se hitno ne otkrije ko stoji iza ovako jezivih pretnji novinarima i oni najoštrije kazne, biće otvoreno pitanje bezbednosti svih građana Srbije.

NUNS: Vlast najodgovornija za pretnje novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas da su najnovije pretnje Nedimu Sejdinoviću, Dinku Gruhpnjiću, kao i Slobodanu Georgievu, posledica atmosfere koju stvara vlast, ali i pojedini mediji.

U saopštenju NUNS-a se navodi da se podela na „patriote“ i „strane plaćenike“, javno etiketiranje novinara vrlo brzo se pretvara u pretnje, govor mržnje i prebrojavanje krvnih zrnaca po nacionalnoj osnovi.

„NUNS upozorava da su u Srbiji, ne tako davno, pravljeni spiskovi novinara „nesrba“ i poziva nadležne organe, policiju, tužilaštva i sudove, da energičnim delovanjem spreče ne samo ugrožavanje bezbednosti  naših kolega, već i teže posledice koje mogu proisteći iz ovakvog društvenog konteksta“, piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS je apelovao na predstavnike vlasti, pre svih na premijera Aleksandra Vučića i njegove najbliže saradnike, da pokažu više tolerancije i suzdržanosti prema novinarima, uz ocenu da bi to bio najefikasniji način da se poveća bezbednost novinara.

CINS: Pronaći odgovorne za pretnje novinarima

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pozvao je danas institucije Srbije da pronađu i kazne odgovorne za pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću, programskom uredniku NDNV-a Dinku Gruhonjiću i njihovim porodicama.

„Bez otkrivanja i sankcionisanja onih koji upućuju ovakve pretnje, neće biti ugrožena bezbednost samo novinara nego i svih građana Srbije“, dodaje se u saopštenju CINS-a.

Lokal Pres: Država hitno da reaguje na pretnje Sejdinoviću i Gruhonjiću

Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres osudilo je pretnje smrću upućene predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku NDNV-a Dinku Gruhonjiću i pozvalo državne organe da hitno reaguju.

„Ono što u ovom slučaju posebno zabrinjava je činjenica da pretnje upućene anonimnim pismom  predstavljaju samo  nastavak serije pretećih poruka upućenih predstavnicima NDNV-a putem društvenih mreža“, navodi se u saopštenju Lokal Presa.

U njemu se dodaje da se od državnih organa očekuje da anonimni autor pretnji smrću hitno bude otkriven i adekvatno kažnjen, jer tolerisanje ovakvih pojava od strane države samo podstiče atmosferu netolerancije u društvu.

(Autonomija)