Skip to main content

NDNV: Ratnohuškačko izveštavanje medija u Srbiji o presudi Karadžiću društvo gura u nove sukobe

Građani 22. mar 2019.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo način na koji su brojni mediji u Srbiji izveštavali o presudi Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu koje je izreklo doživotnu kaznu zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja, i upozorilo da je takav način izveštavanja izuzetno opasan i može da ima teške posledice.

“Upozoravamo novinare i druge medijske radnike da neprofesionalnim i ratnohuškačim izveštavanjem o tako bolnoj temi za naše društvo postaju saučesnici politike ogrezle u zločinima i nanose nemerljivi bol žrtvama tih zločina. Poražavajuće je da su ključne poruke javnosti većine srpskih medija da se ratni zločinci glorifikuju, dok se njihove žrtve prećutkuju”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je takva uloga medija ne samo “bezočno sramna”, već i izuzetno opasna jer podstiče društvo na agresiju i nasilje.

“Podsećamo da je ista medijska retorika prethodila ratnim strahotama devedesetih tokom kojih su organizovani najveći zločini u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Upozoravamo novinare i medije u Srbiji da snose ogromnu odgovornost jer time krivicu za ratne zločine prebacuju na celo društvo, koje do danas nije izašlo iz trauma zbog sulude nacionalističke politike devedesetih. To nanosi nesagledivu štetu po društvo koje se time usmerava na nove sukobe sa svima koji odstupaju od takve matrice”, naveo je NDNV.

Dodali su da je suočavanje sa prošlošću jedini mogući izlaz iz te traume, a time i javni interes koji obavezuje sve novinare i medije u Srbiji.

(Autonomija)