Skip to main content

NDNV: Preinačena presuda, u korist Autonomije

Izdvajamo 24. okt 2018.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da je Vrhovni kasacioni sud preinačio presudu Apelacionog suda u Beogradu kojom je portal Autonomija, po tužbi Danijela Kulačina, kažnjen sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove.

Presuda Vrhovnog kasacionog suda je potvrdila ocenu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao izdavača ovog internetskog medija, ali i stavove drugih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, da je odluka Apelacionog suda donesena protivno zakonu, sa nemuštim obrazloženjem i bez pravog uvida u prirodu predmeta.

Prethodno je Viši sud u Beogradu doneo odluku kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg funkcionera Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini – protiv NDNV-a i njegovog portala Autonomija.

Presuda Apelacionog suda je bila dovela u pitanje opstanak našeg portala, pa je NDNV organizovao crowdfunding kampanju “Spasimo Autonomiju!”, tokom koje je (od srede 24. do utorka 30. maja 2017. godine) od svojih čitalaca sakupio ukupno 404.343,44 dinara.

Novac koji je vraćen portalu Autonomija, a koji je prikupljen u kampanji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine iskoristiće za pisanje istraživačkih i analitičkih tekstova, ispod kojih će biti jasno naznačeno da su finansirani od čitalaca.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneće izveštaj čitaocima i javnosti o načinu kako je utrošen ovaj novac.

(Nezavisno društvo novinara Vojvodine)