Skip to main content

NDNV predlaže predstavnike civilnog sektora u republičke medijske komisije

Građani 06. mar 2017.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je, u skladu sa zakonskim mogućnostima, u republičke komisije za ocenu vrednosti medijskih projekata predložio ugledne članove nevladinih organizacija, s ciljem da oni u komisijama zastupaju građane i njihove interese u sferi javnog informisanja.

“NDNV je u komisije predložio osobe visokih moralnih načela, koje su dugo već aktivne na našoj društvenoj sceni i predstavljaju nedvosmislene borce za javni interes. Oni, pritom, imaju i potrebno medijsko znanje za ocenu vrednosti predloženih projekata, odnosno vrednovanje programskog sadržaja, izvodljivosti i održivosti”, navodi se u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je izrazilo očekivanje da i Ministarstvo kulture i informisanja deli stav da je izuzetno važno da u stručnim komisijama za medijske projekte budu i predstavnici civilnog sektora, koji će i zastupati građane i braniti javni interes u medijskoj sferi iz polja sopstvene ekspertize.

“NDNV smatra da se mediji moraju vratiti javnom interesu i građanima, i napraviti otklon od vlasti i drugih moćnika, a u skladu sa zakonski definisanim javnim interesom u sferi javnog informisanja”, piše u saopštenju.

Precizira se da je NDNV u komisije predložio Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, Đorđa Pavićevića iz Centra za primenjene evropske politike, Aleksandru Đurić Bosnić iz Centra za interkulturalnu komunikaciju, Natašu Govedaricu iz Foruma ZfD, Izabelu Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Fahrudina Kladničanina iz Foruma 10, Dragoslavu Barzut iz LGBT organizacije Da se zna!, Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija i Ivana Grujića iz Edukacionog centra Leskovac.

Dodaje se da je NDNV svoje kandidate predložio u okviru liste kandidata Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

(Autonomija)