Skip to main content

NDNV: Nove pretnje smrću, ovaj put na meti naše mlade koleginice

Građani 17. apr 2019.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je danas od nadležnih državnih organa da konačno preduzmu efikasne mere na zaštiti novinara i novinarki tog udruženja koji su neprestano na meti najgorih mogućih uvreda i pretnji, uključujući i pretnje smrću.

NDNV je naveo da su danas napadnute mlade i izvanredne novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati kurve”.

Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim ForumomZFD snimio još 2017. godine.

U saopštenju se podseća da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma. U Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih verbalnih pretnji smrću od strane izvesnog četničkog vojvode, kome se zbog toga sada trenuno “konačno sudi”.

Zahtevamo da se prekine progon naših koleginica i kolega! Nadležne državne institucije nam svojim nečinjenjem šalju jasnu poruku da su saučesnici u pretnjama. Postavljamo jednostavno pitanje: kako je moguće da ne mogu da pronađu počinioce, kada nam neretko prete potpisujući se punim imenom i prezimenom? Možda zato što znaju ko su i odakle su? Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da u nekim drugim slučajevima, kada su na meti pretnji visoki državni i partijski funkcioneri, nadležni organi više nego promptno otkrivaju počinioce, pa čak i one koji prete pod pseudonimima na društvenim mrežama. Takvi dvostruki aršini nas dodatno uveravaju da su nadležne institucije takođe upregnute u obračun sa kritičarima aktuelne vlasti”, isitče se u saopštenju.

NDNV ukazuje i da je najnoviji napad na mlade novinarke “više nego jasan pokušaj da se fokus pažnje javnosti skrene sa suštinske teme koja uništava ovo društvo, a to je utvrđivanje individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine”.

“Dok god se s tim ne raskrsti, Srbija nema budućnost. NDNV neće odustati od insistiranja na krivičnoj odgovornosti za one koji su počinili zločine, ma ko oni bili. S druge strane, nemamo iluzije da aktuelna vlast neće učiniti baš ništa na procesuiranju ratnih zločinaca, jer su i sami bili otvoreni saučesnici u politici zločinačkog Miloševićevog režima. Šta misle o ratnim zločincima, pokazali su i time što, protivno zakonu, i dalje dozvoljavaju lideru radikala, osuđenom ratnom zločincu da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije, što su kooptirali osuđene ratne zločince poput Nikole Šainovića i Veselina Šljivančanina u same vrhove vladajućih stranaka”, navodi se u saopštenju.

NDNV je poručio i da će o ovim pretnjama obavestiti i relevantne međunarodne insitucije i redovno ih izveštavati o svim pretnjama koje dobijaju članovi udruženja, “ali i o neefikasnosti nadležnih državnih organa po prijavama koje podnose i nekažnjivosti napada na profesionalne novinare u Srbiji”.

(Autonomija)