Skip to main content

NDNV: Na pretnje smrću novinarima MUP reaguje ciničnim saopštenjima

Građani 06. jan 2017.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je danas novi javni zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova i nadležnim tužilaštvima da pod hitno saopšte javnosti šta se dešava povodom krivičnih prijava zbog pretnji novinarima “Ličnog stava”, kao i sa drugim slučajevima prijavljenih napada na novinare.

U saopštenju NDNV ističe se da policija, sem toga, mora da preduzme i druge zakonski predviđene mere kako bi obezbedila njihovu sigurnost.

“Naše jučerašnje saopštenje, u kojem smo ukazali da su naša dva člana – Nenad Mihailović i Bojan Babić, autori popularne web emisije ‘Lični stav’ – već dve godine kontinuirano izloženi verbalnom nasilju i pretnjama, među kojima su i brojne pretnje smrću, te da država na to nije reagovala – ‘demantovalo je’ Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdnjom da je podnelo pet krivičnih prijava povodom ovih pretnji. Taj odgovor Ministarstva je u najmanju ruku ciničan, s obzirom da Mihailović i Babić i dalje redovno dobijaju pretnje koje se intenziviraju u poslednje vreme i koje im onemogućavaju nesmetan život i rad, a da policija ništa nije preduzela da ih zaštiti”, ističe se u saopštenju NDNV.

Ocenjuje se i da je navodno podnošenje “tajnih” krivičnih prijava od strane policije, za koje niko ne zna, ni javnost, pa ni oštećeni, “a koje, po svemu sudeći, skupljaju prašinu u nekoj od polica Tužilaštva” – daleko od adekvatne reakcije države na pretnje smrću koje dobijaju novinari i medijski poslenici.

NDNV napominje i da je potpuno nejasno zašto o ovim krivičnim prijavama MUP nije obavestio ni javnost, niti oštećene, i ocenjuje da je potpuno neprihvatljivo da one još nisu procesuirane, s obzirom na činjenicu da svojevrsna kampanja protiv Mihailovića i Babića traje već dve godine.

“Mihailović i Babić su u samo jednom slučaju dali iskaz povodom pretnji i tada su jedini put obavešteni da je podnesena krivična prijava. Tada su odustali od gonjenja jer je bilo u pitanju maloletno lice koje se potpisalo punim imenom i prezimenom. Smatrali su, međutim, da to nije zadovoljenje pravde, s obzirom da desetine drugih pretnji smrću nisu sankcionisane. Interesantno je da su Mihailović i Babić od MUP-a dobili informaciju da ovo Ministarstvo nema novca koji bi omogućio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju počinilaca”, navodi se u saopštenju.

NDNV je ukazao da nisu samo Mihailović i Babić izloženi pretnjama i pozvao nadležne državne organe da saopšte šta se dešava i u drugim slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara, odnosno da li su i tu podnesene nekakve krivične prijave i šta se sa njima događa.

“U suprotnom, ostajemo pri tvrdnji da država nečinjenjem podstiče ugrožavanje sigurnosti onih novinara i medijskih poslenika koje je proglasila za neprijatelje vlasti. Da država može da bude i efikasna kada hoće, pokazuje se kada su na meti pretnji predstavnici vlasti. Te pretnje bivaju sankcionisane brzinom svetlosti”, ocenjuje se u saopštenju NDNV.

Podsetimo, na jučerašnje saopštenje NDNV u kojem se zahtevala reakcija nadležnih organa na dvogodišnje pretnje novinarima “Ličnog stava”, MUP je odgovorio da su ti navodi netačni i da su do sada podnete krivične prijave protiv pet osoba.

“Protiv osumnjičenih I.F. (1973), M.N. (1985), N.V. (1997), M.M. (1989) i A.P. (1984) krivične prijave podnete su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti”, navedeno je u toj reakciji, bez preciznijih objašnjenja u kojoj fazi su navedeni postupci i da li i na koji način država štiti novinare čija je sigurnost ugrožena.

(Autonomija)