Skip to main content

NDNV: Govor mržnje, diskriminacija i ratno huškanje na RTS-u

Građani 21. okt 2015.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije, ali i drugih nadležnih državnih organa, da odmah reaguju na eklatantan govor mržnje i huškanje na rat u emisiji Upitnik koja je emitovana sinoć sa početkom u 21 čas na RTS-u, pod nazivom “UNESKO: Čiji su srpski Dečani?”.

U saopštenju NDNV se navodi da je u širenju mržnje, pozivanju na krvoproliće i ponižavanju albanskog naroda, prednjačio vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović, a da je voditeljica Olivera Jovićević širenjem stereotipa, neistina i poluistina  “dolivala ulje na vatru”.

“Irinej Bulović je u ovoj emisiji ustanovio da su Albanci bili ‘neškolovana divlja plemena dok ih Tito nije školovao’ i da ‘ne postoje albanski spomenici kulture’. On je takođe građane albanske nacionalnosti poredio sa pripadnicima terorističke Islamske države… Osim toga, prizivao je i intervenciju srpske vojske i policije na Kosovu”, piše u saopštenju novinarskog udruženja.

U NDNV su ocenili da je neophodno da se i rukovodstvo RTS-a jasno odredi prema ovom skandalu i saopšti građanima Srbije da li će i dalje da emituje ovakve programe ili planira da zaista postane javni servis u službi građana.

“Da li RTS misli da će govorom mržnje i srednjovekovnim mračnjaštvom ohrabriti građane da plaćaju TV pretplatu?”, dodaje se u saopštenju NDNV.

(Autonomija)