Skip to main content

NDNV: Država mora reagovati na napade na autore “Insajdera”

Autonomija 07. dec 2009.
2 min čitanja

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje napade na autore emisije “Insajder” koji proteklih dana kulminiraju i pretvaraju se u “lov na veštice” kakav  Evropa, pa čak ni nesrećna država Srbija odavno nisu videli. Osuđujemo indiferentnost predstavnika vlasti koji do sada nisu ništa učinili da zaustave ovaj linč. Čini se da i vlast i građani stoje po strani i posmatraju nasilje nad jednom hrabrom novinarkom i njenom ekipom, koji su imali smelosti da dirnu osinje gnezdo kriminala i kvazipatriotizma, navijačke grupe, kao i one koji stoje iza njih. Ovi napadi žele da zastraše našu koleginicu Brankicu Stanković, ali i sve one koji se usude ukazivati na “mračne strane” našeg društva i istraživati ih.
Sada je kasno podsećati da je i ovaj vandalski, dobro organizovan nasrtaj – posledica činjenice da Srbija nije htela ni po koju cenu da se suoči sa svojom krvavom prošlošću i moralnom pustinjom u koju su je pretvorili kvazipatriote, šovinisti i ratni zločinci, te krupni i sitni trgovci ljudskim dušama i raznoraznim profitnim robama i uslugama. Možda međutim nije kasno ukazati da ovo nije samo napad na novinare i medijske slobode već direktan udarac temeljima civilizacije i države, ako tako nešto u Srbiji uopšte postoji. Zaokupljeni političkim igrama i zaslepljeni svetlostima moći, predstavnici vlasti očigledno ne shvataju da se i oni sami mogu ubrzo naći na udaru razularenih huligana, kojima su se donedavno dodvoravali.
Pravi je trenutak da cela država, na čelu sa predsednikom i “kvalitetnim” ministrom policije, pokaže da li je u stanju da novinarima, ali i svim građanima obezbedi elementarnu bezbednost i obračuna sa se kriminalom. Ukoliko nije, onda Srbija ulazi u veoma traumatičan i buran period, pogotovo ako imamo u vidu da postoje jake političke i društvene snage koje praktično podržavaju huligane.
NDNV