Skip to main content

NDNV: Daleko su medijske slobode

Građani 02. maj 2015.
2 min čitanja

Srbija i Vojvodina i ovaj 3. maj, međunarodni Dan slobode medija, dočekuju bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke, saopšteno je danas iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).
U saopštenju NDNV se ističe da medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde.
Za sada, ocenjuje se, stiče se utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost juri gustom šumom isprepletenom od političkih i ekonomskih uticaja i sada već javnih upliva raznih tajnih službi.
NDNV je podsetilo i da o pritiscima i kontroli medija svedoči i ovogodišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su rezultati više nego zabrinjavajući i govore da se u protekle četiri godine, od prethodnog izveštaja, medijska situacija dodatno pogoršala.
„Pojedini mediji na tako drastičan način krše profesionalne norme, stavljajući se u službu stvaranja kulta ličnosti Aleksandra Vučića i organizujući sramne hajke na njegove političke protivnike, da će kao takvi zasigurno ući u istoriju novinarskog beščašća, kao i njihovi ratnohuškački prethodnici iz devedesetih godina“, piše u saopštenju.
U njemu se upozorava i da dodatno zabrinjava to što ni većina mejnstrim medija nije značajno odmakla od ovog modela, odnosno da je ozbiljno ugrožen medijski pluralizam, a kritička misao uglavnom proterana na internet.
U NDNV su poručili i da sa velikom pažnjom prate izbor novih vodećih ljudi javnih servisa RTS-a i RTV-a, uz uverenje da će ovaj odabir jasno ukazati na to da li medijska scena ima bilo kakvu šansu za oporavak.
„Izbor će ukazati da li će pozitivni pomaci na RTV-u biti nastavljeni i da li će RTS uspeti bar malo da se iščupa iz orijaškog zagrljaja vlasti“, piše u saopštenju NDNV.
(Autonomija)