Skip to main content

NDNV: Apsurdna tužba protiv novinara zbog književne kritike

Info 22. јан 2008.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da se protiv novinara „Kikindskih“ Željka Bodrožića i Srđana Tešina u Kikindi vodi „sudsko-politička kampanja“.
NDNV je u saopštenju za javnost podsetilo da je za 25. januar zakazano ročište po tužbi pesnika Nedeljka Radlovića protiv Bodrožića i Tešina, zbog književne kritike koja je o jednoj Radlovićevoj pesmi objavljena u listu „Kikindske“.
NDNV je ocenilo da je „nečuveno i apsurdno“ da književna kritika postane predmet tužbe.
„Radi se o kritici jedne komično nespretno napisane Radlovićeve pesme, u kojoj on na drastičan način zloupotrebljava ime pesnika evropske moderne Dušana Vasiljeva, pretvarajući ga u banalnog tradicionalističkog antievropskog i anticivilizacijskog pesnika“, navodi se u saopštenju.
NDNV je ocenio da ova tužba predstavlja nastavak „sudsko-političke kampanje“ protiv novinara koji su se usudili da kritikuju lik i delo „ksenofobnih nacionalista i šovinista“.
„NDNV će pažljivo pratiti ovaj sudski proces i o njemu obaveštavati domaću i međunarodnu javnost i organizacije za zaštitu ljudskih prava“, piše u saopštenju.

(Beta, 22. januar 2008)