Skip to main content

NDM BGD upozorio Savet Evrope: Pravosuđe u Srbiji potčinjeno SNS-u

Info 24. авг 2022.
< 1 min čitanja

Poslanici Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije ocenili su da je za vreme vladavine Srpske napredne stranke, pravosuđe u Srbiji „podvrgnuto najbrutalnijoj zloupotrebi i prosto potčinjeno potrebama vlasti“.

U razgovoru sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom, poslanici Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd ocenili su da je „režim SNS uspeo da u potpunosti ponizi i potčini pravosuđe svojim potrebama“ što je kako su naveli, najvidljivije na primeru tužilaštva.

„Ni u jednom od slučajeva na koje Ne davimo Beograd godinama ukazuje – od Savamale do pogibije rudara u rudniku Soko, tužilaštvo nije zaštitilo javni interes i građane i građanke Srbije“, stoji u saopštenju.

Najavili su da će u Skupštini Srbije „insisitirati da se zakonodavni proces vrati u ruke parlamenta i da se prekine praksa koju je patentirao režim SNS po kojoj se nacrti zakonskih rešenja u parlament šalju u poslednjem trenutku, a parlament tretira kao mašina za izglasavanje zakona koji se pišu u partijskoj centrali“.

„Podsećamo da su na ovaj način usvojeni i zakon o referendumu i izborni zakoni, samo nekoliko dana pred raspisivanje referenduma i izbora“, naveli su iz Ne davimo Beograd.

(Beta)