Skip to main content

Navaljni u zatvoru osnovao radnički sindikat

Planeta 11. avg 2022.
< 1 min čitanja

Zatvoreni ruski opozicioni političar i otvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni osnovao je radnički sindikat u zatvoru u kojem se trenutno nalazi.

Navalny je 11. avgusta na Twitteru napisao da se sindikat kojeg je osnovao zove Promzona (Industrijska zona). Promzona je službeni naziv za dijelove kaznenih kolonija u mnogim bivšim sovjetskim zemljama u kojima se nalaze fabrike i pogoni.

Navalni je rekao da je radnički sindikat, koji trenutno ima samo jednog člana, njega, osnovan zbog izrabljivanja oko 600.000 ljudi u ruskim kaznionicama, dodajući da bi također rado zastupao interese čuvara ako bi oni to željeli.

“Uglavnom, ako mi je život dao limun u obliku zatvorske kazne, onda ga moram pretvoriti u limunadu barem neke aktivnosti korisne za društvo”, rekao je Navaljni.

Kako kaže drugi zatvorenici su bili više zabrinuti od zatvorskih čuvara zbog stvaranja sindikata.

“Svaki put kad govorim o tome, moji kolege ubojice tužno kažu ‘Aleksej, prestani, molim te. Zbog tebe nas nikada neće pustiti i sve će ovo loše završiti'”, rekao je Navaljni i objasnio da zato njegov sindikat ima jednog člana.

Dodao je da je njegov sindikat već izvojevao neke pobjede, navodeći da je uprava kaznene kolonije osigurala odgovarajuće stolice za zatvorenike koji sjede za šivaćim strojevima.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po povratku u Moskvu iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja, kao što su evropske labaratorije rekle, nervnim agensom sovjetskog tipa.

U junu je prebačen u popravnu koloniju br. 6 u gradu Melekhovu u regiji Vladimir istočno od Moskve nakon što je Gradski sud u Moskvi odbio njegovu žalbu na devetogodišnju zatvorsku kaznu.

Navaljni još uvijek može koristiti Twitter i druge društvene mreže preko svojih predstavnika.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)