Skip to main content

Navaljni: Ruski poraz u Ukrajini je neizbežan

Planeta 20. feb 2023.
2 min čitanja

Pozvao na povlačenje ruskih trupa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, zatvoren više od dve godine, ocenio je da je vojni poraz Kremlja “neizbežan” u Ukrajini, uoči godišnjice velike ruske ofanzive na tu zemlju.

“Konačni vojni poraz (u Ukrajini) još može da se odlaže po cenu života stotina hiljada mobilisanih (ruskih rezervista koje je nedavno Moskva pozvala), ali na kraju on je neizbežan”, napisao je Navaljni u poruci koju je danas objavio njegov tim preko društvenih mreža.

“Kombinacija agresivnog ratovanja, korupcije, nesposobnost generala, slabe ekonomije i heroizma i velike motivacije odbrambenih snaga može samo da se završi porazom”, rekao je Navaljni.

U dugoj poruci objavljenoj četiri dana pre godišnjice početka ruske ofanzive u Ukrajini 46-ogodišnji borac protiv korupcije, protivnik ruskog presednika Vladimira Putina, u 15 tačaka je izložio svoje protivljenje tom sukobu.

On je napisao da je napravio sažetak svoje političke platforme, 15 teza “ruskog državljanina koji želi najbolje za svoju zemlju” i izrazio nadu da je to i “platforma mnogih drugih pristojnih ljudi”.

Ocenio je da su “pravi razlozi” ofanzive političke i ekonomske teškoće u Rusiji kao i volja Vladimira Putina da “sačuva vlast po svaku cenu” i da ostavi kao svoje istorijsko nasleđe sliku “cara osvajača”.

Prema Navaljnom, ubijeno je na desetine hiljada nedužnih Ukrajinaca.

On je takođe pozvao Rusiju da poštuje granice sa Ukrajinom dogovorene 1991, prilikom raspada SSSR-a, a koje uključuju i Krimsko poluostrvo u ukrajinsku teritoriju.

“Treba ostaviti Ukrajinu na miru i dati joj mogućnost da se razvija kako njen narod želi”, napisao je on i pozvao na povlačenje ruskih trupa.

“Nastaviti rat je uzvik nemoći, a njegovo zaustavljanje je snažan gest”, rekao je Navaljni.

On je takođe insistirao na tome da, kada se sukob završi, mora da se ekonomski nadoknadi šteta Ukrajini, i da se zajedno sa međunarodnim telima ispitaju počinjeni “ratni zločini”.

“Uzimajući u obzir našu istoriju i naše tradicije treba da budemo deo Evrope i sledimo evropski razvojni put. Mi nemamo drugi put i ne treba nam drugi put”, napisao je Navaljni.

Navaljni je uhapšen u Rusiji u januaru 2021. godine po povratku u zemlju sa lečenja posle trovanja koje je pripisao Kremlju. U martu prošle godine osuđen je na devet godina zatvora uz optužbe o “prevari” koje je on ocenio kao izmišljene.

(Beta, foto: Wikimedia)