Skip to main content

Navaljni najavio pokretanje nove fondacije za borbu protiv korupcije

Planeta 11. jul 2022.
< 1 min čitanja

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, čija je Fondacija za borbu protiv korupcije prošle godine označena kao ekstremistička i zabranjena, najavio je ponovno pokretanje grupe, koja je bila poznata po objavljivanju istraživačkih izvještaja o korupciji među najvišim ruskim zvaničnicima, uključujući i predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je 11. jula objavio na Twitteru da će nova Fondacija za borbu protiv korupcije funkcionisati kao međunarodna organizacija.

Imat će savjetodavni odbor koji uključuje njegovu suprugu Juliju Navaljnu, bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta, koji je trenutno član Evropskog parlamenta, novinarku Anne Applebaum, dobitnicu Pulitzerove nagrade i američkog filozofa Francisa Fukuyamu.

“Fondacija će biti potpuno transparentna i jasna, a prvi doprinos njenom postojanju biće nagrada Saharov, koju mi je dodijelio Evropski parlament (50.000 eura)”, napisao je Navaljni na Twitteru.

Ruske vlasti su u junu 2021. proglasile su njegov politički pokret, Fondaciju i druge grupe koje su povezane sa Navaljnim za “ekstremističke” organizacije koje su potom raspuštene.

“Razgovarali smo o tome da Putin i njegovi lopovi neće uspjeti da unište Fondaciju za borbu protiv korupcije. Naprotiv, ona će postati globalna međunarodna fondacija”, napisao je Navaljni.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po dolasku u Moskvu iz Njemačke, gdje je lječen nakon trovanja onim što su evropske laboratorije definisale kao nervni agens sovetskog tipa.

Tada je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovnog otpusta zbog oporavka u inostranstvu. Prvobitna osuda se naširoko smatra izmišljenim, politički motivisanim slučajem.

Okrivio je Putina za njegovo trovanje hemijskom supstancom u stilu Novičoka. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.

Međunarodne organizacije Navaljnija smatraju političkim zatvorenikom.

Evropska unija, američki predsednik Joe Biden i drugi međunarodni zvaničnici zatražili su od ruskih vlasti oslobađanje 45-godišnjeg političara.

(Slobodna Evropa, Foto: YouTube printscreen)