Skip to main content

Naučno-politički skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću kod Obrovca u ponedeljak

Jugoslavija 22. avg 2020.
< 1 min čitanja

Tradicionalni, trinaesti po redu Međunarodni naučni skup “Hrvatsko-srpski odnosi, ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona”, održaće se u ponedeljak, 24. avgusta, u Golubiću pored Obrovca u Hrvatskoj, a na njemu će, pored naučnika iz dve zemlje, učestvovati i politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, saopštio je danas Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada.

Direktor CHDR-a Darko Gavrilović rekao je za Autonomiju da će na skupu govoriti oni ljudi koji stoje protiv svega što poziva – u ime ideološke ili stranačke pripadnosti – na ostrašćenost, mržnju i zločine.

“Političke elite okupljene oko šovinista i autokrata postavile su u medijima, kao na ringišpilu, ista lica krivaca kojima se treba rugati, blatiti ih i mrzeti. Gledati i mrzeti je besplatno, ali rugati se i blatiti ih, ostavlja užitak svim onima koji niti žele niti znaju kako, probuditi čoveka u sebi. U našem regionu i dalje ima dovoljan broj onih kojima je lakše da se predaju ekstremističkom nasilju i da ne razmišljaju, te tako uništavaju svoje i eliminišu tuđe živote, nego da koriste mozak i čuvaju svoj i živote drugih”, oceio je Gavrilović.

Zbog epidemioloških razloga, skup će biti održan onlajn, a organizuju ga CHDR i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

(Autonomija)