Skip to main content

Naučna konferencija Socijalizam na klupi u Puli

Kultura 28. sep 2023.
< 1 min čitanja

U središtu istraživanja je razdoblje socijalizma od 1945. do 1990. na hrvatskom i bivšem jugoslovenskom prostoru

U Puli je danas počela četvorodnevna međunarodna naučna konferencija “Socijalizam na klupi: krize i reforme”, a organizatori su najavili da im je cilj da se analiziraju nekadašnja socijalistička društva koja su prolazila kroz brojna prilagođavanja u nastojanjima da unaprede sistem vladavine.

“Šta su bili razlozi političke, socijalne, finansijske ili druge krize; ko su bili akteri krize i da li su oni bili i nosioci promena koji su osmislili i primenili reformu; da li je kriza iskorišćena kao prilika za značajnu transformaciju; da li su reforme donele napredak ili su izazvale haos u poznatom i ustaljenom poretku; kako su krize i reforme predstavljene javnosti i kako su te procese videle različite društvene grupe i njihovo svakodnevno okruženje”, neka su od pitanja o kojima će se govoriti na konferenciji.

Na konferenciji će, između ostalih, izlagati antropološkinja iz Beograda Ildiko Erdei, profesorica književnosti i feminiskinja iz Ljubljane Lilijana Burcar, istoričari Džon Pol Njumen (John Paul Newman), Rori Arčer (Rory Archer), Imanuel Hariš (Immanuel Harisch), Milivoj Bešlin, Jelena Đureinović, Igor Duda, Petar Žarković, Davor Pauković, sociolog Pol Stabs (Paul Stubbs), profesori novinarstva Smiljana Milinkov i Dinko Gruhonjić, muzikološkinja Lada Duraković.

Konferenciju organizuje Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, koji je u sastavu Univerziteta “Jurja Dobrile” u Puli i bavi se multidisciplinarnim i interdisciplinarnim pristupom socijalizmu.

U središtu njihovih istraživanja je razdoblje socijalizma od 1945. do 1990. na hrvatskom i bivšem jugoslovenskom prostoru

Konferencije “Socijalizam na klupi” organizuju se bijenalno, odnosno svake druge godine.

(Autonomija)