Skip to main content

NATO oštro osudio napade na vojnike Kfora: Nasilje mora odmah da prestane

Jugoslavija 29. maj 2023.
2 min čitanja

"Oni koji sprovode naređenja srpskog predsednika Aleksandra Vučića kako bi destabilizovali sever Kosova, moraju biti privedeni pravdi“

NATO je večeras saopštio da oštro osuđuje ničim izazvane i potpuno neprihvatljive napade na vojnike misije Kfor na severu Kosova i pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji pojačavaju tenzije.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku navela je u pisanoj izjavi da je više vojnika Kfora povređeno u tim napadima i da nasilje „mora odmah prestati“.

„Pozivamo sve strane da se uzdrže od poteza koji dodatno rasplamsavaju tenzije i da se uključe u dijalog. Kfor će preduzeti sve neophodne radnje kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, dodala je Lungesku.

Snage Kfora i građani okupljeni ispred opštine Zvečan na severu Kosova sukobili su se danas posle 16.00, bačeni su suzavac i šok bombe, a ima i povređenih. Sukoba je bilo i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Vojnici Kfora su od jutros u većem broju prisutni na severu Kosova, gde je situacija izrazito napeta od petka, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom, kako bi omogućile da u njih uđu novi gradonačelnici Albanci.

La Republika: Povređene desetine pripadnika Kfora, 11 Italijana

Italijanski list „La Republika“ objavio je da povređen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana, u sukobu Kfora i Srba u Zvečanu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani napisao je na Tviteru da su tri italijanska vojnika teško povređena u sukobu sa srpskim demonstrantima. Oni nisu životno ugroženi, naveo je Tajani.

„Želim da izrazim svoju solidarnost sa vojnicima misije Kfor koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije“, napisao je italijanski ministar.

Povređeni pripadnici Kfora nalaze se na lečenju u Urgentnom centru Američke bolnice, nakon povreda koje su danas dobili u Zvečanu, prenela je RTK2.

Direktor Kliničko-bočničkog centra u Kosovskoj Mitrovici potvrdio je za N1 da su više od 53 osobe povređene u sukobima u Zvečanu, a da je jedna osoba zadobila povrede opasne po život. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da dve osobe imaju prostrelne rane iz vatrenog oružja.

Hovenijer: Preporuka SAD da gradonačelnici ne rade iz opštinskih zgrada

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je posle sastanka predstavnika Kvinte sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da zemlje Kvinte smatraju da bi najbolje bilo da novoizabrani gradonačelnici opština na severu kratkoročno ne rade iz opštinskih zgrada, navode Reporteri, a prenosi RTS.

„Saglasili smo se da treba deeskalirati situaciju, ali ne znam da li mogu da kažem da postoji saglasnost o tome kako će se ta deeskalacija desiti. SAD smatraju, a govorim i o mojim kolegama, da nije neophodno da izabrani predsednici opština na severu obavezno svakodnevno idu na posao. U stvari, kratkoročno, preporučujemo da se to ne dešava“, rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima, preporuka SAD je da gradonačelnici ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada, prenosi Kosovo onlajn.

„Kao što im je vlada omogućila da polažu zakletvu u drugim zgradama, kako bi izbegli sukobe, mi takođe mislimo da je pravi način da tako i rade“, dodao je Hovenijer.

Osmani: Ilegalne srpske strukture napale Kosovsku policiju, Kfor i novinare

Ilegalne srpske strukture, pretvorene u kriminalne bande, napale su Kosovsku policiju, pripadnike Kfora i novinare, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani povodom događaja na severu Kosova.

„Svi treba da osude ove neprihvatljive akte nasilja. Oni koji sprovode naređenja srpskog predsednika Aleksandra Vučića kako bi destabilizovali sever Kosova, moraju biti privedeni pravdi“, istakla je Osmani.

(Beta, N1, Foto: Pixabay)