Skip to main content

NATO mora pojačati potporu Ukrajini, Bruxelles najavio sankcije Minsku

Planeta 10. јан 2023.
< 1 min čitanja

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa mora dodatno pojačati potporu Ukrajini.

„Odlučni smo podići partnerstvo NATO-a i EU na sljedeći nivo“, rekao je u utorak Stoltenberg na pres-konferenciji u Bruxellesu.

Istakao je da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio u namjeri da podijeli zapadne saveznike povodom sukoba u Ukrajini.

Europska unija će uvesti nove sankcije Bjelorusiji jer želi zadržati pritisak na Rusiji da okonča rat u Ukrajini proširenjem mjera na zemlje koje podržavaju Moskvu, izjavila u utorak predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

„Zadržat ćemo pritisak na Kremlju dokle god to bude potrebno režimom oštrih sankcija, proširit ćemo te sankcije na one koji vojno podržavaju rat koji vodi Rusija, poput Bjelorusije ili Irana“, poručila je.

Dodala da će Bruxelles uvesti nove sankcije protiv Bjelorusije zbog njezine uloge u ratu Rusije u Ukrajini.

Stoltenberg, Von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potpisali su 10. siječnja u Bruxellesu treću zajedničku deklaraciju o suradnji.

Strane su u dokumentu izrazile namjeru da ojačaju suradnju, priznaju NATO kao osnovu kolektivne obrane i sigurnosti saveznika, kao i da naglase važnu ulogu jačanja europske obrane u okviru zajedničke sigurnosti svih članica Alijanse.

(RSE, Foto: Pixabay)