Skip to main content

NATO aktivirao kapacitete za atomsko-biološko-hemijsku odbranu

Planeta 24. мар 2022.
< 1 min čitanja

Komandant snaga NATO u Evropi aktivirao je kapacitete za odbranu od atomske, biološke i hemijske pretnje, a zemlje članice jačaju multinacionalne borbene jedinice na istočnom krilu alijanse dodatnim ABH elementima, potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg na marginama vanrednog samita NATO u četvrtak u Briselu nije želeo da iznosi detalje o odluci glavnog komandanta NATO u Evropi, generala Toda D. Voltersa (Todd Walters).   

U NATO se već izvesno vreme strahuje da Rusija, zbog sporog napredovanja njenih snaga u ratu protiv Ukrajine, može da pribegne oružju za masovno uništenje. Nagoveštaj toga mogu da budu i ruske optužbe da sama Ukrajina i NATO planiraju upotrebu hemijskog oružja.

„Već smo jednom doživeli da taj metod optuživanja drugih u stvari služi kao izgovor da se upravo to uradi,“ rekao je Stoltenberg.

On je upozorio i da hemijsko oružje, u slučaju da bude upotrebljeno u Ukrajini, može da se proširi i na teritorije članica NATO. Stoltenberg nije rekao kako će alijansa u takvom slučaju da reaguje, ali je naveo „dalekosežne i teške posledice.“

(dpa, foto: Pixabay)