Skip to main content

Nataša Kandić: Presudom Mladiću ukinut prostor za improvizacije i političke interese

Info 13. jun 2021.
2 min čitanja

Važno je da došao kraj suđenja Ratku Mladiću, da je sve utvrđeno i da više nema mesta improvizacijama i političkim interesima u ime odbrane nekog naroda, smatra osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, dok advokat Sead Spahović ističe da se u Hagu nije radilo dirigovano i da se o odluci očigledno raspravljalo.

Kandić ukazuje da je tvrdnja o Mladićevom odsustvu iz Srebrenice floskula koju njegov branilački tim koristi i izgovara samo ovde.

„Oni to i ne pominju u Hagu. U njihovoj odbrani toga nema. Ali ovde su oni slobodni da pričaju i ono čega bi se stideli da govore u Hagu“, izjavila je Kandić.

Po njoj, postupanje predsednice Sudskog veća daje jačinu presudi protiv Mladića, jer u svoje zaključke nije uspela da ubedi ni jednog drugog člana.

Ona podseća da je predsednica već imala izdvojena mišljenja u važnim predmetima, pre svega za genocid, kao što je to bilo u predmetu Zdravka Tolimira.

„To njeno mišljenje ponekad stvara jednu nelagodu, jer ona o tim oficirima govori najlepšim rečima, kao o visokomoralnim, školovanim, kao da nisu imali nameru da to urade“, rekla je Kandić.

Ona veruje da će Nijambe biti upamćena kao neko ko se u svom radu rukovodio emocijama, a ne dokazima.

Kandić je istakla da je i u ovoj presudi, kao i u presudi Radovanu Karadžiću, Srbija zapravo zaštićena, jer se niko iz Srbije, ni od policijskih ni od vojnih generala, nije našao na listi učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Napomenula je, pri tome, da je, s druge strane, presudom Jadranku Prliću utvrđeno da su generali vojske Hrvatske doveli tu zemlju u poziciju da je učestvovala u agresiji na BiH.

„Za razliku od presude i suđenja Karadžiću, i to se vidi u prvostepenoj presudi, da je pretresno veće našlo da je u radnjama lokalnih počinilaca bilo genocinde namere, ali tužilaštvo nije dalo dokaze koji će da povežu te genocidne namere lokalnih počinilaca sa strukturom, generalima i Ratkom Mladićem“, izjavila je Kandić.

Prema njenim rečima, nije beznačajno da je to utvrđeno, jer se odnosi na one opštine u kojima su se „strašni zločini dogodili, kao što je Prijedor, kao što je Foča, kao što je Sanski most, kao što je Vlasenica, kao što je Kotor Varoš“.

„Ostaje da se vidi šta će biti s presudama Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, zato što je tu Slobodan Milošević i dalje na spisku počinilaca udruženog zločinačkog poduhvata“, dodala je Kandić, ali je predvidela da će oni verovatno biti osuđeni po ličnoj krivičnoj odgovornosti i da neće biti nikakvog uplitanja Srbije.

Komentarišući tvrdnje da je Haški tribunal bio antisrpski sud, ona je skrenula pažnju na to da niko ne uzima u obzir dokaze koji ukazuju da je Srbija učestvovala u svim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako je protumačila, „broj osumnjičenih i osuđenih Srba u srazmeri je sa oružjem, sa vojskom, sa raznim brigadama i bataljonima koji su učestvovali u tim ratovima“.

(Fonet)