Skip to main content

Nataša Kandić: Političke oligarhije u regionu glorifikuju osuđene za ratne zločine

Građani 17. дец 2021.
< 1 min čitanja

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM Nataša Kandić izjavila je danas da su politike sećanja u rukama oligarhija koje manipulišu njima i glorifikuju osuđene za ratne zločine.

“Ta glorifikacija je dostigla tu meru da su javni prostori u svim zemljama bivše Jugoslavije ispunjeni poštovanjem prema onima koji su osuđeni za ratne zločine, za genocid, za udruženi zločinački poduhvat”, kazala je Nataša Kandić na otvaranju 14. Foruma za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol u Beogradu.

Ona je ocenila da su političke oligarhije uspele da uvuku i nove generacije u zločine iz prošlosti.

Direktorica zagrebačke Dokumente Vesna Teršelič je kazala da je proces pomirenja politički prekinut, ali je ocenila da nije prekinut proces pomirenja među građanima.

“Politike naših zemalja ne priznaju podjednako sve žrtve, već priznaju samo ‘svoje’ žrtve. Imali smo nadu kada su se 2010. godine predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić poklonili žrtvama u Vukovaru i u Paulin Dvoru da je to početak procesa suočavanja sa prošlošću, ali to se nije desilo i takvi potezi polako tonu u zaborav”, navela je Vesna Teršelič.

Forum se održava pod nazivom “Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti”.

Mreža pomirenja REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže da zemlje u regionu formiraju regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

(Autonomija)