Skip to main content

Nataša Kandić: Niko ne može da kaže da Srbija nije učestvovala u ratu u BiH

Info 30. jun 2021.
< 1 min čitanja

Osnivačica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je današnja presuda bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, ispravila greške koje su počinjene kada su njih dvojica 2013. godine bili oslobođeni.

Kako prenosi Balkan Insight, Nataša Kandić je kazala da je važno uzeti u obzir da je sud naglasio zločine koje su počinile srpske trupe u Bosanskom Šamcu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“U Bosanskom Šamcu se zapravo sve odrazilo: u napadu, učestvovanju Jugoslavenske narodne armije i tih jedinica za posebne namene, na njih se gledalo kao na posebne jedinice srpske policije, a znalo se da je to Državna bezbednost… Niko ne može očistiti Srbiju i reći da nije učestvovala u izvršavanju zločina”, rekla je Nataša Kandić.

“Ako je šef Državne bezbednosti osuđen za pomaganje i podržavanje deportacija, ubistava, progona i prisilnih premeštanja, onda je sasvim jasno da to nisu pojedinci već institucije”, dodala je Nataša Kandić.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)