Skip to main content

Nataša Kandić na BBC listi 100 inspirativnih i uticajnih žena sveta

Građani 21. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Nataša Kandić je dokumentovala ratne zločine, uključujući silovanja, mučenja, ubistva i prisilne nestanke"

Bi-Bi-Si je objavio listu od 100 inspirativnih i uticajnih žena iz celog sveta za 2023. Na listi se našla i Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Kako se navodi u obrazloženju BBC vezano za nominaciju Nataše Kandić, „od izbijanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih, Nataša Kandić je dokumentovala ratne zločine, uključujući silovanja, mučenja, ubistva i prisilne nestanke.

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Nataša Kandić je zastupala porodice žrtava različitih nacionalnosti i bila je deo grupe koja je kritički preispitivala politiku vlade srpskog moćnika Slobodana Miloševića prema Kosovu“.

Nataša Kandić je, podsećaju, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, često hvaljena zbog nepristrasnih istraga ratnih zločina.

Pomogla je u organizaciji Mreže za pomirenje REKOM, koja nastoji da utvrdi činjenice o balkanskim ratovima, u kojima je stradalo oko 130.000 ljudi.

Osim Nataše Kandić na spisku su i bivša prva dama SAD Mišel Obama, advokatica za ljudska prava Amal Kluni, fudbalerka Zlatne lopte Aitana Bonmati, stručnjakinja za veštačku inteligenciju Timnit Gebru, feministička ikona Glorija Stajnem, holivudska zvezda Amerika Ferera i magnat lepote Huda Katan.

U godini u kojoj su ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge prirodne katastrofe dominirale naslovima, lista takođe ističe žene koje rade na tome da pomognu svojim zajednicama da se izbore sa klimatskim promenama i preduzmu mere da se prilagode njihovim uticajima.

Lista uključuje 28 klimatskih pionira, imenovanih uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, COP28.

(Danas, foto: N1)